AB ile çevre tarama toplantısı başladı

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerinde 27. başlık olan çevreyle ilgili ayrıntılı tarama toplantısı başladı.

AB Komisyonu'nda hafta boyunca sürecek toplantıda Türk heyetinin koordinatörlüğünü Çevre ve Orman Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı yürütüyor. Toplantıda çevresel yükümlülükler, çevreyle ilgili konulara halkın katılımı, çevresel etki analizleri ve stratejik değerlendirme raporları, yaban kuşları ve hayvanat bahçeleriyle ilgili yönetmelikler, hayvan türlerinin korunması, maden atıkları, tehlikeli atıklar, atık yağlar, içme suyu ve önlemleri, genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar, hava kalitesi, yakıt kalitesi, karbondioksit emisyonları, gürültü kirliliği, ozon tabakasını incelten maddeler, emisyon ticareti, entegre kirlilik önleme ve kontrolü ile tehlikeli kimyasal maddelerin dış ticareti gibi konularda Türkiye'nin müktesebata uyumu ele alınacak.

Çevre konusunda 200'den fazla temel yasaya sahip olan AB müktesebatı binlerce sayfayı buluyor. Ayrıntılı tarama toplantısında, atmosfere salınan sera etkisi yaratan gaz miktarlarını düşürmeyi öngören Kyoto Protokolü başta olmak üzere büyük çoğunluğu Birleşmiş Milletler önderliğinde imzalanmış AB'nin taraf olduğu çevreyi ilgilendiren uluslararası anlaşmalar da gündeme gelecek.

AB çevreyle ilgili olarak Türkiye'den Kyoto protokolüyle Espoo ve Aarhus konvansiyonlarını imzalamasını, hava kirliliğinin ölçümü konusunda bakanlıklar arasındaki görev çakışmasını düzenlemesini, sanayi kirliliğinin kontrolü ve risk yönetimi konusunda uygulamada ilerleme sağlanmasını, idari kapasitesini güçlendirmesini ve yatay mevzuat uyumu istiyor.

Çevre başlığında AB müktesebatına uyum için Türkiye'nin milyarlarca dolarlık yatırıma ihtiyaç duyduğu hesaplanırken, AB'den ilerleyen yıllarda alınacak mali destek önem kazanıyor. Bugüne kadar 20 başlıkta tanıtıcı ve 17 başlıkta ayrıntılı tarama toplantılarının tamamlandığı Türkiye-AB tarama sürecine, 6-7 haziranda vergilendirme başlığında tanıtıcı tarama toplantısıyla devam edilecek.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim