Hurriyetim.Com

Türkiye, cumhuriyetin 81. yılını kutladığı gün tarihi bir olay daha yaşadı. Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Gül, 28 ülke ile birlikte Avrupa Birliği Anayasası'na imza attı. AB'nin geleceğini şekillendirecek tarihi belgenin altında Türkiye'nin de imzası var.

Avrupa Birliği Anayasası, İtalya'nın başkenti Roma'da aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları tarafından imzalandı. Türkiye 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı törenlerle kutlarken, Başbakan Erdoğan Roma'da Avrupa Birliği Anayasası'na imza attı.

İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen törende, Avrupalı liderler Avrupa Anayasası'nın kabulünü tescil eden anlaşmaya ve nihai belgeye imza attı. Avrupa Anayasası AB üyesi 25 ülke ve Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan oluşan 3 aday ülke tarafından da imzalandı. Hırvatistan ise imza töreninde gözlemci sıfatıyla hazır bulundu.

Roma'nın merkezindeki Campidoglio'da düzenlenen törenle imzalanan anayasa, üye ülkelerde parlamentolar veya halkoyu ile onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

İHTİŞAMLI TÖREN

Avrupa Anayasası Anlaşması'nı imzalamak için İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Avrupalı liderler ve dışişleri bakanları, törenin yapılacağı Campidoglio Tepesi'ne ulaştılar.  TSİ 11.00'den itibaren tören mekanına gelmeye başlayan liderler, Campidoglio Meydanı'nda ev sahibi İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve AB Dönem Başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende tarafından karşılandılar.

Başbakan Erdoğan, karşılama noktasına Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile birlikte TSİ 11.15'te ulaştı. Belusconi'nin, Berlusconi ve Balkanende, el sıkıştıktan sonra Erdoğan ve Gül ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Berlusconi ve Balkenende tarafından karşılanan diğer liderler de törenin yapılacağı salona geçtiler. Tören, konukların Conservatori Sarayı'ndaki Jül Sezar Salonu'nda yerlerini aldı.

İmza töreninde ev sahibi İtalya'nın Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi de hazır bulundu. Liderlerin imza töreni için Conservatori Sarayı'ndaki Orazi ve Curiazi Salonu'nda yerlerini almalarının ardından, merasim yerine gelen Ciampi, tüm konukların ellerini sıkarak hoş geldiniz dedi.  Tören TSİ 12.00'de açılış konuşmalarıyla başladı. İlk konuşmayı Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni'ni yaptı.

BERLUSCONİ: AVRUPA'YI KURANLARIN ÜTOPYASI GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

Ev sahibi İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, törende yaptığı konuşmada, 29 Ekim 2004'ün Casinomaxi Avrupa Birliği için “tarihi bir gün” olduğunu belirterek, “Avrupa'yı kuranların ütopyası, harika bir gerçeğe dönüştü. Avrupa'nın artık bir anayasası da var” dedi.

Ardından da Avrupa Anayasası anlaşmasının imzalanması işlemine geçildi. İmza işlemi, Papa X. Innocenzio'nun heykeli altına yerleştirilen bir masada gerçekleştirildi. İmzalar, ev sahibi Silvio Berlusconi, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, AB Dönem Başkanı sıfatıyla Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ve bir önceki dönem başkanı sıfatıyla İrlanda Başbakanı Bertie Ahern'in huzurunda atıldı.

AB üyesi 25 ülkenin devlet ya da hükümet başkanları ile dışişleri bakanlarının Avrupa Anayasası anlaşmasını sırayla imzalamalarının ardından, Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'dan oluşan üç aday ülke ise sadece nihai senedi imzaladı.

Anlaşma ve nihai senedi imzalayan liderler, Berlusconi, Prodi, Balkenende ve Ahern'in ellerini sıktılar ve diğer liderlerce de alkışlandılar. Tören, anlaşmayı imzalayan liderlerin aile fotoğrafı çektirmeleriyle son buldu.

İMZA KALEMLERİ HOLLANDA'DAN

AB Dönem Başkanı Hollanda, Roma'da törenin gerçekleştirildiği mekanı ve civarını Hollanda'dan getirilen çiçeklerle süslemesinin yanı sıra, liderlere kalem jesti de yaptı. Avrupa Anayasası'nın imzalanması için hazırlanan özel kalemler, imza sahibi lider ve bakanlara hatıra olarak bırakıldı. Kalemlerin üzerine Latince olarak, “Europae Rei Publicae Status” (Avrupa Cumhuriyeti Anayasası) ibaresinin yazılması dikkati çekti.

Öte yandan Avrupa Anayasası anlaşmasının imzalanmış olması, yarın Roma'da havai fişek gösterisiyle kutlanacak. Anlaşmanın imzalandığı Orazi ve Curiazi Salonu'da 7 gün boyunca ziyaretçilere açık tutulacak.

AET

Anayasanın Roma'da Campidoglio'da imzalanmasının tarihsel ve simgesel bir anlamı da var. Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu (AET) kuran Roma Anlaşması 1957'de Campidoglio Tepesi'ndeki Conservatori Sarayı'nın Orazi ve Curiazi Salonu'nda imzalanmıştı.

Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya'nın imzalarıyla kurulan AET'nin bugünkü adıyla Avrupa Birliği'nin üye sayısı halihazırda 25'e yükselmiş bulunuyor.

Üye ülkeler, yarın Avrupa Anayasası'nı da yine Conservatori Sarayı'nda, AET'nin kuruluşuna tanıklık etmiş Orazi ve Curiazi Salonu'nda imzalayacaklar.

TÖRENİN YAPILDIĞI MEKAN

Eski Çağ ve sonraki dönemlerde Roma'nın siyasi ve dini merkezi konumundaki Campidoglio Tepesi, bugün Roma Belediyesi'nin bulunduğu mekan olarak tanınıyor.

Kentin adeta bir heykel ve resim galerisi konumundaki Capitolini Müzeleri ve Conservatori Sarayı da bu tepede yer alıyor. Tasarımı 1536'da İtalyanların ünlü heykeltıraş, ressam ve mimarı Buonarroti Michelangelo tarafından gerçekleştirilen Campidoglio Meydanı ve meydana ulaşımı sağlayan görkemli merdivenler, turistlerin halen en önemli uğrak noktalarından birini oluşturuyor.

Avrupalı liderlerin katılacağı tören için Conservatori Sarayı'nın Jül Sezar Salonu ile Orazi ve Curiazi Salonu kullanılacak. 1957'de AET'nin kuruluşunun ardından yarın Avrupa Anayasası'nın tesciline de ev sahipliği yapacak olan bu mekan, Roma'nın kurucuları Orazi ve Curiazi diye adlandırılan efsanevi ikizler arasında Milat'tan önce 7. yüzyılda yaşandığı ileri sürülen düelloyu betimleyen freskler nedeniyle Orazi ve Curiazi Salonu diye adlandırılıyor.

Editör: TE Bilişim