AB Akdeniz ve Karadeniz için harekete geçti

Küresel ısınma, aşırı avlanma ve kimyasal atıklar nedeniyle hızla canlı yok olan Akdeniz ve Karadeniz AB tarafından bir kez daha gözlem altına alındı. AB’nin 14 milyon Euro ile desteklediği bilimsel araştırma projesi PERSEUS ile iki denizdeki doğal ve insansal baskıların gelecek kuşaklar için yaratacağı sorunlar ortaya çıkartılacak. 4 yıl sürmesi planlanan proje, İstanbul’da 23 ülkeden, 54 bilim kuruluşu ve 174 bilim adamının katılımıyla başladı. 3 kıtada 1000’e yakın bilim adamının çalışarak hazırlayacağı rapor ile gereken Akdeniz ve Karadeniz için önlemler uygulanacak.

3 kıtanın ortasında yer alan ve küresel ısınmadan kaynaklanan olumsuzlukların en çok hissedildiği Akdeniz ile, 6 ülkenin arasında bir iç deniz olan Karadeniz için AB yeni bir çalışma başlattı. PERSEUS(Güney Avrupa Denizlerinde Politika Yönelimli Denizel Çevre Araştırmaları) adlı proje için Türkiye’den İstanbul Üniversitesi ile ODTÜ seçilirken, başlangıç toplantısı İstanbul’da gerçekleşti. Proje kapsamında iki deniz arasında artan benzerlik ve bağlantıların yanı sıra iklim değişikliği-küresel ısınma, aşırı avcılık, endüstriyel balıkçılık, yabancı ve istilacı türler, kirlilik, sanayi atıkları, deniz ulaşımı, balık çiftlikleri ve sürdürülebilir yaşam gibi konular araştırılacak. Türkiye’nin yanı sıra 22 devletten toplan 54 bilim araştırma yada kamu kuruluşunun katılacağı araştırma projesi 4 yıl sürecek. Proje kapsamında Akdeniz ve Karadeniz; sıcaklık değerleri, canlı türleri, balık avlama miktarları, sanayi atıklarının bırakılması gibi başlıklar altında izlenecek. 54 enstitünün elde ettiği veriler değerlendirildikten sonra hazırlanacak rapor ile AB iki deniz için bir yol haritası hazırlayarak, gelecek kuşaklar için alınması gereken önlemleri belirleyecek.

Akdeniz ve Karadeniz’i ne bekliyor

1000’e yakın bilim adamının görev alacağı proje için ülkemizden ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi seçildi. ODTÜ Fiziksel Oşinografi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Emin Özsoy, “Her ikisi de kapalı denizler oldukları için karmaşık yapıya ve olağanüstü doğal ve insansal baskılara maruz kalıyorlar. Akdeniz ve Karadeniz'de bu etkilerin tanımlanması gerekiyor. 30 yıldır Türk bilim adamları olarak sürdürdüğümüz çalışmalarımızı AB’nin desteği ile ortak proje haline getirdik. Akdeniz ve Karadeniz’i gelecekte neyin beklediği sorusuna bu araştırmalarla cevap vereceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim