IMO Genel Sekreteri, Örgütün karşılaştığı zorlukları özetledi

IMO 30. Meclisi, 27 Kasım'dan 6 Aralık 2017'ye kadar Londra'da IMO Genel Merkezinde toplandı.

30. Genel Kurul toplantısı, 27 Kasım - 6 Aralık 2017 arasında gerçekleşirken başlıca konular İklim değişikliği, dijital bozulma ve IMO yeni döneme girereken kilit alanlardaki sürdürülebilir kalkınma olarak belirlendi.

Genel Kurul Başkanlığına Şili'nin Olağanüstü ve Tam yetkili Büyükelçisi ve Şili Daimi Temsilcisi Rolando Drago Rodríguez seçilirken, 1. Başkan Yardımcısı G. Kıbrıs'ın Yüksek Komiseri ve IMO Daimi Temsilcisi Euripides L. Evriviades, 2. Başkan Yardımcısı Gürcistan'ın IMO Olağanüstü ve Tam yetkili Büyükelçi ve Daimi Temsilcisi Tamar Beruchashvili oldu.

IMO'nun Üye Devletlerinin, uluslararası hükümet kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının 1500'den fazla delegesi, IMO'nun en üst düzey yönetim organı olan Genel Kurul'a katılmak için kayıt yaptırdı.

İşbirliği anlaşmaları imzalanan hükümetlerarası kuruluşlar ve IMO ile danışma statüsündeki sivil toplum örgütleri gibi, 172 üye devlet ve üç Ortak üye Genel Kurula katıldı.

Genel Kurul, normalde iki yılda bir kez düzenli olarak toplanıyor. Çalışma programının onaylanmasından, bütçenin oylamasından ve Örgütün finansal düzenlemelerinin belirlenmesinden sorumludur. Aynı zamanda Konseyi de seçer.

Türkiye, IMO Genel Kurulunda Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka başkanlığında bir heyet tarafından temsil ediliyor. 

Kitack Lim, konuşma yaptı

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim, Üye Ülkeleri, 2018'de uluslararası deniz taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için ilk stratejiyi benimsediğinde, cesur ve iddialı hedefler koyma fırsatı elde etmeye çağırdı.

Genel Sekreter Lim, Örgütün 30. Meclis oturumunun açılışında konuşurken  delegelere bütün dünyanın IMO'yu 2018'de izleyerek elle turulur sonuçlar elde edildiğini görmek isteyeceğini söyledi.

Kitack Lim; "Gelecek yıl, dünya, IMO Üye Devletlerinin onaylanan yol haritasının ilk aşaması olarak net bir vizyon sunmasını bekleyecektir. Seni uyarıyorum, cesur ol; Gerçekten bir fark yaratacak iddialı hedefler koy diyeceklerdir. Burada önemli şeyler yapmak için gerçek bir fırsatınız var. En iyisini yapın "dedi.

Lim, Genel Kurul tarafından kabul edilmesi beklenen 2018'den 2023'e kadar yeni "Stratejik Organizasyon Planı" nın kilit unsurlarını ortaya koydu.

"Yedi stratejik yön bize, insansız gemiler gibi yeni ortaya çıkan teknolojileri ele almak da dahil olmak üzere, gemi emniyetini artırmak için, diğerlerinin yanı sıra sorunlarımıza yanıt vermek için yeni ve ilerleyen teknolojiyi entegre ederek, daha etkili kural oluşturma ve uygulama süreçlerine işaret ediyor;bunlar,  iklim değişikliği ile mücadele, okyanus yönetişimine katılım, siber suçlarının hafifletilmesi ve uluslararası ticaretin kolaylaştırılması ve insan unsuru faktörü üzerinde durulmaya devam edilmesidir "dedi.

Kitack Lim ayrıca IMO'yu "bilgi temelli bir organizasyon" haline dönüştürme arzusunu vurguladı ve uygun bir analizle zaten etkin kural oluşturma sürecini destekleyip iyileştirdiğini ve uygulamayı geliştirdiğini belirtti.

Genel Sekreter, her alanda hızlı bir şekilde yol alan değişim hızının temel bir konuyu gündeme getirdiğini, çünkü teknolojinin düzenleyici sürece kıyasla çok daha hızlı ilerlediğini söyledi. 

Lim, "Dijital kargaşa, denizcilik dünyasına çok yakında gelecek; ve o zaman IMO'nun hazır olması gerekir "dedi. "Benim için bu, taşımacılık için düzenleyici çerçevenin, kuralcı çözümlerden ziyade hedef ve işlevler etrafında sıkı temele dayandığı anlamına geliyor. Bu, IMO tarafından kabul edilen önlemlerin benimseme ve yürürlüğe girme arasındaki gecikme nedeniyle eskimemesini sağlamanın tek yoludur. Bu yönde daha önce iyi adımlar attığımızı biliyorum, ancak önümüzdeki yıllarda daha da ileri gitmeliyiz. "

Bir bütün olarak Teşkilat, daha etkin, daha dolaysız ve daha uyarlanabilirolmalıdır diyen Lim, "Sekretarya'nın çalışmasına ve karar vermeye ilişkin verileri kucaklayan Bilgi Tabanlı Bir Örgütlenme kavramını ilerletme yönündeki kararlılığına dikkat çekti.

"Dijitalleşme çağındayız ve Birleşmiş Milletler düzeyinde zaten yapay zeka gibi gelişmekte olan teknolojileri ve toplulukta bir bütün olarak olabilecek faydaları içeren sınır ötesi konulara bakıyoruz ve alakalı kalmaya devam ediyoruz" dedi.

Kitack Lim; "IMO için, kayıpları nakletmenin altında yatan eğilimleri ve nedensel faktörleri gerçekten anlayabilmemiz için istatistiklerin ve verilerin daha ayrıntılı ve daha derin analizlerine ihtiyacımız var; ve düzenleyici çerçevedeki eklemelerin ve düzeltmelerin, mümkün olan yerlerde, ilgili istatistikler, çalışmalar ve analizler üzerine kurulduğundan emin olmamız gerekmektedir. Bu, idari yüklerin azaltılması için yapılan çalışmaları göz önünde bulundurmakla kalmayıp, orantısız gereksinimlerin önlenmesinin yanı sıra, gereksiz gerekse gereksiz olanları önlemeyi de içeren, daha iyi düzenlemenin yolunu açacaktır "dedi.

IMO'nun Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve bununla ilişkili Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini destekleme çalışmaları da vurgulayan Lim, "Çünkü 2030 Gündemi unsurlarının çoğu yalnızca dünya ticaretini destekleyen ve sürdürülebilir bir taşımacılık sektörüyle gerçekleştirilecek, küresel ekonomiyi kolaylaştıracaktır. IMO'nun çalışmaları, kişisel SDG'lerin neredeyse tamamıyla bağlantılı olabilir" dedi.

Lim, IMO'yu kuran Sözleşmenin Mart 1948'de kabul edilmesinden bu yana 70'inci yılda 2018'de önümüzdeki yıldönümüne atıfta bulunarak sözlerine şöyle devam etti: "Gelecek yıl seçtiğimiz slogan -" mirasımız - daha iyi bir gelecek için daha iyi deniz taşımacılığı"- görünüyor hem geçmişte hem de ileride önümüzdeki 70 yıl içinde. IMO'nun yıllar boyunca küresel tedarik zincirinde çok önemli bir oyuncu olarak nasıl adapte edildiğini yansıtmak ve sergilemek için bir fırsat sunuyor "dedi.

Ulaştırma Mevzuatı ve Deniz Hükümeti Denizciliği Bakanı Sayın John Hayes CBE MP, Başbakan Devletin temsilcisi olarak Meclis delegelerini de memnuniyetle karşıladı.

Türkiye, Genel Kurulda IMO Genel Merkezinde resepsiyon verdi

Türkiye, her IMO Genel Kurulunda gelenek olduğu gibi bu yıl da katılan tüm delegasyonlara bir resepsiyon verdi.

Resepsiyona, TC Başbakanı Binali Yıldırım, IMO Genel Sekreteri Kitack Lim ve çok sayıda delegasyon temsilcisi katıldı.

Editör: TE Bilişim