Iğdır Merkez Hüsnü M. Özyeğin İlkokulu yavru Tema gurubu, Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürlüğünü ziyaret etti.
Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürlüğüne gelen minikler, yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Öğrencilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, öğrencilere ağaç dikiminin önemini vurgulayarak “Ağaç dikmek, tohumundan fidan üretmek, tabiatı canlı tutmak ve ona yardımcı olmak yaşadığımız çevreye olumlu katkı sağlamaktadır. Ağaç dikerek ormanların oluşmasını sağlamak, hava temizliğini sağlar. Topraklarımızın akıp gitmesini (erozyon) önler. Yaban hayvanlarına barınak ve yuva yapar” dedi.
Öğrencilere çok sayıda canlı neslinin tükendiğini ifade eden Türkoğlu, “Son yıllarda domuz, tavşan, karaca ve daha pek çok yabani canlı, doğal yaşam alanlarının çeşitli sebeplerle tahrip olmasından dolayı güçlük çekmektedir” ifadelerini kullandı.
Ağaç türlerinin yüzde 90 oranında tohumlarının hayvanlar aracılığıyla yayılmakta olduğunu dile getiren Türkoğlu, “Ardıç ağacının tohumları yere dökülür. Bu tohumlar bir ardıç kuşu tarafından yenmedikçe çimlenme gerçekleşmez. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç ağacının tohumlarının kabukları açılır. Ardıç kuşu dışkısı ile birlikte toprağa karışan tohumlar, kolayca çimlenir. Kısacası ormanların yaban hayatına, yaban hayatının da ormana katkısı inkar edilemez” şeklinde konuştu.
Öğrencilere, sokak hayvanlarına karşı sorumlu olunması gerektiğine dikkat çeken Türkoğlu, “Kış aylarında evimizdeki yemek atıklarını kuşlara ve sokak hayvanlarına vermemiz hem çevreyi hem de doğayı koruyacaktır” ifadelerini kullandı.
Türkoğlu, kendisini ziyaret eden miniklere, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca basımı gerçekleştirilen Dünya Kuşları ve Sulak Alanlar seti ile sokak hayvanlarına yemek ve su bırakmak için yem kabı ve Iğdır’ın doğal zenginliğiyle ilgili broşür hediye etti.
Kaynak: iha