Suudi Arabistan’ın Yemen’e uyguladığı ablukanın kalkmasıyla BM, UNICEF VE ICRC gibi kuruluşların yardımlarını taşıyan dört uçak Yemen’in Başkenti Sana’ya indi. Yardım maddelerinin içinde aşı, tıbbi malzemeler gıda maddeleri ve uzman personelin bulunduğu belirtildi. Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon’un daha çok uluslararası yardım gemisinin girişi için Hudey’de limanında da ablukanın kaldırıldığını açıkladı.

BM’nin Yemen temsilciliğinden yapılan açıklamada iki ticari geminin Yemen’in Hudey’de limanına 35 bin ton buğday ve un 65 bin ton gıda yardımı getiren 3 geminin de Hudey’de limanına girmek için Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyondan izin beklediğini belirtildi.

Sivil halka yardım ulaştırılması maksadıyla uluslararası kuruluşların Suudi Arabistan’a yaptığı baskı sonucu Sana hava limanı ve diğer bazı deniz limanlarına uygulanan ablukanın kaldırıldığı kaydedildi. Birleşmiş Milletler ve diğer insani yardım kuruluşları ülke tarihindeki en büyük açlıkla karşı kaşıya kalan halka yardım ulaştırılması için Suudi Arabistan’a çağrıda bulunmuştu.

Yemen’de 20 milyon insanın yardıma muhtaç olduğu, ülkede gıda maddeleri fiyatlarında yüzde 60’lık artış görüldüğü kaydedildi. Pirinç, buğday ve şeker gibi temel ihtiyaç maddelerini ithal eden Yemen’nin gayrifasi milli hasılasının yüzde 25’ini ithalata harcadığı belirtildi. Gıda fiyatlarındaki aşırı artış sebebiyle ailelerin temel gıda maddelerini temin etmeye güç yetiremediği için açlık ve çocuklarda yetersiz beslenme problemlerinin ortaya çıktığı ifade edildi.

UNICEF’e göre içme suyu eksikliğinden kolera salgını 2 bine yükseldi. Yakıt yetersizliği yüzünden kanalizasyon sisteminin çalışmayı durdurduğu, ülkede kolera vak’alarının arttığı belirtildi.

Kaynak: iha