Zafer Bayramı Coşkuyla Kutlanıyor

Bu yıl "çok daha görkemli" kutlamalara sahne olacak ve pek çok ilkin yaşanacağı "30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü" törenleri başladı.
Kutlamalar çerçevesinde ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi.

Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve askeri erkanın Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

Orgeneral Başbuğ, Atatürk'ün mozolesine üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

"Bugün Bağımsız Bir Devlet Çatısı Altında Yaşayan Herkes Bu Zafere ve O'nu Kazanana Çok Şey Borçludur"

Daha sonra Misak-ı Milli kulesine geçen Orgeneral Başbuğ, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Ulusumuzun büyük önderi, ordularımızın ebedi Başkomutanı, eşsiz devlet adamı yüce Atatürk, Üstün liderliğinizde Türk milleti ve ordusuyla gerçekleştirdiğiniz Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıl dönümü nedeniyle huzurlarınızdayız. Büyük Taarruz, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atıldığı, tarihe yön veren emsalsiz bir muharebedir. Bugün bağımsız bir devlet çatısı altında yaşayan herkes bu zafere ve O'nu kazanana çok şey borçludur. Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin büyük Atatürk sevgisi sonsuza kadar yaşayacaktır..."

Kutlamalarda Pek Çok İlke İmza Atılacak

Zafer Bayramı törenlerinde bu yıl pek çok ilke de imza atılacak. Ankara Atatürk Kültür Merkezi'ndeki resmi törende geçiş yapacak personel sayısı ile zırhlı ve mekanize araç sayısı iki kat artırıldı.

Geçen yıl 4 bin personelin katıldığı törenlere bu yıl 8 bin askeri personel katılacak. Geçit resminde ilk kez Türkiye'deki tüm askeri birliklerin sancakları yer alacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ilave birer tabur da törenlere katılacak.

Ayrıca, milli birlik ve bütünlüğün simgesi Türk Bayrağı, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'na mensup 660 askerden oluşan karma birlik tarafından taşınacak.

30 Ağustos coşkusu gökyüzünde de daha görkemli olacak. Törenlerde 56 uçak, 25 helikopter görev alacak. Bu yıl ilk kez bir tanker uçağı, 3 F16 savaş uçağı refakatinde geçiş yapacak.

Resepsiyona 4 Bin Kişi Davetli

30 Ağustos resepsiyonu da bu yıl daha kapsamlı olacak. Resepsiyonun yaklaşık 4 bin davetlisi var.

Devlet erkanı, askeri personel, şehit ve gazi yakınları, bürokratlar, iş adamları, sanatçılar ve yazarların yanı sıra resepsiyonda 100 vatandaş da yer alacak.

Resepsiyonda, geçmiş yıllardan farklı olarak, Faruk Saraç'ın hazırladığı, Atatürk'ün giydiği kıyafetlerden oluşan "Sarı Zeybek Defilesi" de gerçekleştirilecek.

Editör: TE Bilişim