Yunanistan'la Yeni Dönem

Başbakan Yorgo Papandreu’nun davetlisi olarak Yunanistan’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temasları sürüyor.

Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısına katılan iki lider, 20’nin üzerinde anlaşma imzaladı.

Toplantının ardından Erdoğan ve Papandreu kameraların karşısına geçti.

Erdoğan, "Yunanistan ile artık yakınlaşma değil ortaklık anlamında hareket edeceğimize inanıyorum. Bakınız şu anda bir adım atıldı, bu adım hususi pasaportlarla ilgili vize sorununu ortadan kaldırdı "dedi.

"Şu veya bu nedenlerle bazı sıkıntıları ne yazık ki hep yaşadık’’ diyen Erdoğan artık sorunların geride kalması gerektiğini söyledi.

İki lider Papandreu ve Erdoğan’ın gündeminde Kıbrıs sorunu da vardı.

Kıbrıs

"Türkiye Kıbrıs sorununun çözümüne tam destek verecektir. Yunanistan’ın da bu konuda destek vereceğine inanıyorum" vurgusunu yapan Erdoğan, "çabalarımızı birleştirmemiz halinde yıl sonuna kadar sonuç alabiliriz" diyerek önümüzdeki dönemde Kıbrıs konusunda tarihi bir sürece girileceğinin sinyallerini verdi.

Ege Denizi’nin ayrıştırıcı bir deniz olmasını kabul etmiyoruz diyen Erdogan, bölgede barış havası esmesini istediğini belirterek şunları söyledi:

"Ege’de uçaklar uçacaksa bombasız uçsun istiyoruz. Gerekirse uçaklar uçmasın, İki ülke de silaha yapılan yatırımlar yüzünden başka alanlara yatırım yapma imkanını kaçırdı. Oralara yapılan yatırımlar başka alanlara da yatırılabilir"

Heybeliada Ruhban Okulu

Erdoğan, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ile ilgili olarak da ’’Çözüme yönelik çalışmalarda bir netice alacağımızı umut ediyorum" dedi.

Ekonomik Kriz

Erdoğan krizdeki Yunanistan’a ekonomi konusunda da tecrübelerini aktardıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazı ülkeleri çok ağır vurdu. Türkiye’yi de ben teğet geçti dedim evet teğet geçti. Bankaları devretmedik, daha önceki deneyimlerimizden ders çıkardık. Bazı kararlar alınıyor bu alınan kararların arkasında durulması, iktidarı ve muhalefeti ile alınan kararların arkasında durulması bu sorunu hafifletecektir."

Erdoğan, ikili görüşmenin ardından Türk-Yunan iş adamları forumuna katıldı.

Suriye ile artan siyasi ilişkilerin ticarete yansıdığını söyleyen Erdoğan, "aynı durum neden Yunanistan ile olmasın" dedi.

Editör: TE Bilişim