YÖK: Sınavsız Üniversite Yok

Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) yapılan açıklamada, TC uyruklu olup yurt dışında eğitim gören adayların üniversitelere sınavsız kabul edilmesine dair bir düzenleme bulunmadığı ifade edildi.

YÖK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede, ''Sınavsız Üniversite'' başlığıyla yayımlanan haberde, ''Liseyi Kıbrıs dışındaki bir yabancı ülkede okuyan Türk ve KKTC'li öğrencilerin, Türkiye'de istediği üniversitenin istediği bölümüne sınavsız girebileceği''nin ifade edildiği belirtildi. 
Açıklamada, şunlar ifade edildi:
''Bu çerçevede, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminde yapılan değişiklik nedeniyle ortaöğretimini Türkiye'de tamamlamayan öğrencilerin, almadıkları bir eğitim sistemine ilişkin sorulardan oluşan sınavlarda düşük başarı elde etmeleri kuvvetle muhtemel olduğundan, bu öğrencilerin de mağduriyetlerini engellemek için ortaöğretim eğitiminin tamamını yurt dışında (KKTC hariç) tamamlayan TC uyruklu öğrencilere de imkan tanımak üzere, konuyla ilgili dünyadaki başarılı ve çağdaş uygulamaların incelenmesiyle konsept değişikliğine gidilmiştir. 
''Yabancı Uyruklu Öğrenci Kabulü'' uygulamasına son verilerek ''Yurt Dışından Öğrenci Kabulü'' uygulamasına başlanması ile söz konusu uygulamanın esaslarına, 6 Ocak 2010 tarihli Değerlendirme Kurulu kararı da dikkate alınarak, 21 Ocak 2010 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında karar verilmiştir.
''Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar'' incelendiğinde TC uyruklu olup yurt dışında eğitim gören tüm adayların sınavsız üniversitelere kabul edileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Bu adaylar, yurt dışından yükseköğrenim görmeye gelecek diğer adaylar gibi üniversitelerin 'belirlenen kontenjanlarına' başvuru yapacak ve yine üniversitelerin belirlediği 'başvuru şartları' dikkate alınarak üniversiteler tarafından değerlendirilecektir. Başvuru şartlarını sağlamayan adaylar ile başvuru şartını sağlasa bile başvuran adaylar içinde kontenjan dahilinde sıralamaya giremeyen adayların başvurduğu üniversiteye kaydının yapılması mümkün değildir.
Yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasların son şekline 18 Şubat 2010 tarihinden bu yana Yükseköğretim Kurulu internet adresinden ulaşılabilmektedir.''(aa)

Editör: TE Bilişim