Yeni Yılda Yeni Para

Merkez Bankası tarafından para reformu çerçevesinde 1 Ocak 2009 tarihinde yürürüğe girecek olan Türk lirası banknotları, ön ve arka yüzlerinde yer alan özellikleri hazırlanmış olan kitapçık ve slayt gösterisi ile tanıtıldı, Geçici olarak eklenen "yeni" ibaresinin 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla kaldırılacağını ve Yeni Türk Lirasının Merkez Bankalarına dağıtıldığını belirten Merkez Bankası Müdür Yardımcısı Özcan Işık "Banknot hareket ettirildiğinde parlak ve renkli yansımalar veriyor. Farklı açılardan bakıldığında, ay-yıldız motifin altındaki dikdörtgen şekil içindeki TL harfleri kupür değerine dönüşüyor. Bu özellik ve birçok özelliği ile Türk Liramız güvenlik açısından sahteçiliğinde önüne geçeçektir" dedi.

Van Merkez Bankası tarafından 1 Ocak 2009'da tedavüle girecek Türk Lirası banknotları Bölge Müdürlüğünde hazırlanan tanıtım programı ve slayt gösterisi ile basına tanıtıldı. Geçici olarak eklenen "yeni" ibaresinin 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyle kaldırılacağını en düşük değerli banknotun 5 TL, en büyük değerli banknotun ise 200 TL olacağını belirten Merkez Bankası Müdür Yardımcısı Özcan Işık, şöyle konuştu:

"Banknotların ön yüzlerinde Atatürk portreleri ve bütünlük oluşturan ay yıldız motifleri yer alıyor.Banknotların arka yüzlerinde ise ulusal ve uluslararası özellik yaratmış, tarihe mal olmuş şahsiyetlerin portreleri var. Ayrıca onların çalışma alanları ve eserlerini sembolize eden eserleri de bulunuyor. Ayrıca yeni banknotlar da Dünyada ilk defa kullanılan eminiyet şeritleri ve helografik şenit folyoları kullanılmıştır. Buda yeni paranın güvenlik açısından sahteçiliğin önüne geçeçektir" dedi.

Editör: TE Bilişim