Yaşlanmayı Geciktirmenin Sırrı

Wisconsin Üniversitesinden Richard Weindruch ve ekibinin, 20 yıl boyunca yaptığı araştırmada, normalde alınan kalori miktarının azaltılmasıyla yaşlanmayı geciktirebildiğini ortaya koydu.

Amerikan "Science" dergisinde yayımlanan araştırmada, kalori oranının azaltılmasının yaşa bağlı hastalıklara yakalanma riskini 3 kat azalttığını ve hayatta kalma şansını artırdığını gösterdi.

Araştırma 7-14 yaş aralığındaki 76 maymun ile başlamıştı.

Bugün 33'ünün yaşamını sürdürdüğü belirtilirken, bunlardan 13'ünün sınırsız yemede özgür olanlar, 20'sinin kalorinin azaltılmasına yönelik diyet yaptırılanlar olduğu kaydedildi.

Araştırmada kalori sınırlaması getirilen maymunlarda tümör ve kalp-damar hastalıkları belirtilerinin, sınırsız yiyen maymunlara göre yüzde 50 az olduğu vurgulandı.

ABD'de Ulusal Sağlık Enstitüsü ile Ulusal Yaşlanma Kurumu'nun 17 yıl süren araştırmaları da, kalori kısıtlaması yapılınca yaşamın yüzde 40 oranında uzayabildiğini göstermişti.

Fareler üzerinde daha önce yapılan araştırma benzer sonuçlar verse de bazı çevreler primatlarda "az kalorinin ömrü uzattığını" söylemek için erken olduğu görüşünde. Ancak Dr. Weindruch'a göre araştırma sonuçları yine de cesaret verici.

 

Editör: TE Bilişim