Vaazlarda Klasik Eserlerden Yararlanılacak
 
ANKARA - Diyanet İşleri Başkanlığı, vaaz, hutbe ve irşat faaliyetlerinde ''ortak bir gönül dilinin oluşumuna katkı sağlamak için'' İslam medeniyeti içinde ortaya çıkan temel klasiklerden yararlanacak.

Dini Yayınlar Kongresi'nin bu yıl yapılan 4'üncüsünün sonuç bildirgesinde, klasiklerin, kültür ve medeniyetlerin kurucu metinleri olduğu vurgulanarak, ancak klasiklerin gün yüzüne çıkarılmasında şimdiye kadar olması gereken özen ve titizliğin gösterilmediği belirtildi. Bildirgede, bu nedenle klasiklere duyulan ihtiyacın toplumsal bir beklentiye dönüştüğü ifade edildi.

Dini klasiklerin de İslam geleneği ve kültür havzası içinde üretilmiş muteber metinleri ifade ettiği belirtilen bildiride, kongrede klasikler konusunda toplumsal bilinç oluşturulması için Diyanet İşleri Başkanlığının bir dizi faaliyet başlatması kararı alındı.

Basın yayın organlarının da klasikler konusunda hassasiyet göstermesinin önemli olduğu görüşü dile getirilen kongrede, Diyanet'in dini, ilmi, edebi ve ahlaki klasiklerle ilgili envanter çalışması yapması kararlaştırıldı. Sonuç bildirgesinde, Diyanetin, klasiklerin kategorik olarak tasnif edilerek belli bir yayın politikası çerçevesinde yayımına öncülük etmesi ve bu amaçla bilim adamları ve yayıncılardan oluşan bir komisyon oluşturması gerektiği belirtildi.

Kongrede alınan diğer kararlar ise şöyle:

-Diyanet İşleri Başkanlığı, İlahiyat fakülteleri ve ilgili fakültelerle iş birliği halinde klasiklerin günümüz Türkçesine aktarılmasına öncülük etmeli. Böylece klasiklerin doğru anlaşılması ve daha geniş kitlelere ulaştırılması sağlanmalı.

-Klasiklerin özel yayınevleri tarafından yayımlanmasının devamı sağlanmalı.

-Başkanlık, özellikle vaaz, hutbe ve irşat faaliyetlerinde ortak bir gönül dilinin oluşumuna katkı sağlamak için İslam medeniyeti içinde ortaya çıkan temel klasikleri yayımlamalı.

-Diyanetin vaaz, hutbe ve irşat faaliyetlerinde dini klasiklerden yeterince yararlanmaması önemli bir eksiklik. Bu çerçevede Başkanlık, çeşitli türlerden dini klasikleri set halinde veya bazı dini klasiklerden seçkiler yaparak yayımlamalı ve imkanlar ölçüsünde görevlilerine ücretsiz olarak ulaştırmalı.

-Başkanlık, 2010 yılını 'Kur'an-ı Kerim'in Hazreti Peygamber'e Cebrail tarafından getirilmesinin 1400. yılı olması dolayısıyla 'Kur'an Yılı' ilan ederek çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planlıyor. Bu çerçevede, Kur'an'a ve Kur'an ilimlerine dair bazı klasiklerin yayım ve tanıtımına öncelik verilmeli.

-Diyanet, hem Selçuklu-Osmanlı klasiklerinin yayımlanmasına öncelik vermeli hem de Cumhuriyet döneminde yayımlanma fırsatı bulan ve bugün yeniden basımına ihtiyaç duyulan 'Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrid-i Sarih Tercemesi ve Şerhi' ile 'Hak Dini Kur'an Dili' gibi eserleri bunlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalardan da istifade ederek tekrar yayımlamalı.

-Eğitim Merkezlerinde klasik okumalar, seminer ve toplantılar düzenlenmeli. Özellikle Osmanlı klasiklerinin rahatça okunmasını sağlayacak seminerler gerçekleştirilmeli.
Diyanetin, klasiklere ilişkin yüksek lisans ve doktora çalışmalarına destek vermesinin önemi vurgulanan bildiride, resmi ve özel televizyonların klasik eserleri tanıtıcı belgesel programlarına yer vermesinde yarar görüldüğü belirtildi.

Bildiride, ayrıca 5. Dini Yayınlar Kongresi'nde, ''Tarihten Günümüze Kadın Konulu Yayınlar''ın ele alınması kararlaştırıldı.
 

Editör: TE Bilişim