Uzlaştırma Kurulu Yüzde 4+4 Zam Önerdi

Memur sendikaları ile Hükümet arasındaki toplu görüşmeleri sonlandırmak amacıyla, Uzlaştırma Kurulu 2010'un ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için de yine yüzde 4 zam önerisinde bulundu.

Hükümetle memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerde, Hükümet önce yüzde 2+2 ardından da yüzde 2,5+2,5 zam önermiş ve sonuç alınamamıştı. Bunun üzerine memur sendikaları Uzlaştırma Kurulu'na başvurmuştıu.

5 kişilk Kurul'un 5 günlük çalışmasının ardından açıklama Uzlaştırma Kurulu ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Başkanı Mustafa Kılıçoğlu'ndan geldi.

Memurların istiediği oran!
Yüzde 4+4 zam önerisinde bulunan Kurul; Hükümet ile masaya oturan memurların istediği rakam da buydu, enflasyon artışının, maaş artışının üzerinde olması durumunda da aradaki farkın maaşlara yansıtılmasını önerdi.

Askeri geçim standartları üzerinde bir değerlendirme yapan Kurul'un kararı tavsiye niteliği taşıyor. Bu karar önümüzdeki hafta içerisinde Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek ve hem hükümetin hem de Uzlaştırma Kurulu'nun önerisi değerlendirilecek. Daha sonra Hükümet ile memurlar biraraya gelerek son durumu masaya yatıracak.

Önümüzdeki hafta kesin kararın verilmesi beklenirken, maaş zamlarında son söz Bakanlar Kurulu'nun olacak.

Akyıldız: İçerik önemli değil

Uzlaştırma Kurulu'nun önerisini NTV'ye değerlendiren Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Kurul'un rakam olarak ifadesi bizi çok fazla ilgilendirmiyor" dedi.

Akyıldız, "Bundan önceki 6 uygulamada siyasi irade bu kararlara uyma ihtiyacı duymadı. Biz ısrarla, Kurul'un kararlarının siyasi irade tarafından kabul edilmesi ve uygulamaya konması isteğimizi dile getirdik. Bu bakımdan, Kurul Başkanı Mustafa Kılıçoğlu'nun açıkalamasındaki detayı önemsiyoruz. Zaten, Kurul'un kararlarının uygulamaya geçirilmesi kınusunda tedbir alınması da masada konuşuldu" dedi.

"Kurul'un kendi kararlarına sahip çıkması önemli ve bizim açımızdan anlamlı" diyen Akyıldız, "Kurul'un rakamsal değerlerden çok kararlarının uygulanması konusundaki kararlarlılığı ortaya koyması bizim beklentimizdi. Açıklamayı bu bakımdan önemli görüyoruz.

Biz, rakam ve içerik ne olursa olsun Uzlaştırma Kurulu'nun kararını kabul edeceğimizi söylemiştik. Aynı değerlendirmeyi sürdürüyoruz. Detaylar pazartesi günü bize ulaşır ve tekrar toplanırız" ifadelerini kullandı.

Akyıldız, "Siyasi iradenin de Uzlaştırma Kurulu'nun kararlarına uyacağını açıklaması hem sendikacılık hem de kamu çalışanlarının geleceğe yönelik beklentileri açısından önemli bir mesafe alınmasını sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

"Enflasyon vurgusundan memnunuz"

Kamu-Sen Genel Başkanı, enflasyon artışının, maaş artışının üzerinde olması durumunda aradaki farkın maaşlara yansıtılması önerisi hakkında da, "Oldukça olumlu ve önemli bir tespit. Daha önce siyasi iradenin uygulamaları söz konusu. 2009-2010 yıllarını birlikte ele alıp 2 yıllık değerler üzerinde teklif yapmışlardı ve bu bizi rahatsız etmişti. Uzlaştırma Kurulu'nun 2010'a dair enflasyon değerlendirmesi yapması bizim adımıza sevindirici" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim