Üniversitenin İsmi Tartışılıyor

İzmir'e kurulacak 4'üncü devlet üniversitesinin adının Turgut Reis'ten Katip Çelebi'ye dönüştürülmesi, tartışmaları büyüttü. Sivil toplum kuruluşlarının büyük çoğunluğu ‘daha İzmirli’ bir isim istedi.

İzmir'in de aralarında bulunduğu 7 ile devlet üniversitesi kurulmasını öngören tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından yeni kurulacak üniversitenin isim tartışmaları da başlamıştı. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından ismi ‘Turgut Reis Üniversitesi’ olarak belirlenen İzmir'in 4'üncü devlet üniversitesi, AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi'nin önergesiyle ‘Katip Çelebi Üniversitesi’ adını aldı. Kentteki sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütlerinin büyük çoğunluğu ve CHP'li milletvekilleri ise ismin İzmir'i ve Ege'yi daha fazla yansıtması gerektiğini savunurken, bazı kuruluşlar da önemli olanın bir üniversite kurulması olduğunu söyledi. İsim değişikliğinin mimarı Tuğrul Yemişçi ise “büyük düşündükleri için bu ismi tercih ettiklerini” söyledi.

ERSİN: İZMİR'E YAKIŞMIYOR

Adın hiçbir şekilde İzmir'i yansıtmadığını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, “Bu isim İzmir'in ne misyonuyla, ne geçmişiyle ne de istakbali ile ilgili bir isimdir. Bunu nereden buldukları da ayrı bir konu. İzmir'e yakışan bir isim olduğunu düşünmüyoruz. Umarım üniversite öğrencileri de tercih konusunda sıkıntı yaşamazlar. İzmir'in lehine bir durum olacağını sanmıyorum. Yemişçi ismin neden tercih edildiğini izah etse iyi olur” dedi. Adın Türk-İslam sentezini temsil eden bir anlayışla konulduğunu aktaran Ersin, “İzmir'e yakışan isim Hasan Tahsin'di. Bu isim İzmir'in Kurtuluş Savaşı'ndaki önemini ortaya koyan bir isim. Yanlış tercih yaptılar” diye konuştu.

YEMİŞÇİ: BÜYÜK DÜŞÜNÜYORUZ


AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ise üniversite gibi kurumlarda gelişime açık, evrensel düşünen bilim insanlarının yetişeceğinidile getirerek, “Biz büyük düşünüyoruz. İzmir'den yetişmiş tabii ki çok isim var ancak sırf İzmir'in kabul ettiği, tanıdığı yerel isimle kalırsak ilerleyemeyiz. İsmin dünya çapında olması lazım. Katip Çelebi gibi Türk geçmişinde önemli yer tutan, eserleri Batı dillerine de çevrilmiş bir isim vermek gerektiğini düşündük” diye konuştu. Yemişçi, Turgut Reis, Çaka Bey, Hasan Tahsin gibi isimlere de büyük saygı duyduklarını sözlerine ekledi.

DOLOHG: ÇOK MU ARADILAR?

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, Katip Çelebi'nin ünlü bir düşünür olduğunu ancak isminin İzmir'i yansıtmayacağını belirtti. Dologh, üniversiteye İzmirli ünlü bir düşünürün isminin verilmesi gerektiğini vurgulayarak “Bütün devlet üniversiteleri bulundukları şehirdeki simgelerin ismini alıyor. Bu anlamda İzmir'in denizcilik kültürünü de yansıtan bir isim olarak Turgut Reis kalabilirdi. Çaka Bey, Umur Bey gibi bir isim de olabilirdi. Katip Çelebi'yi çok mu aradılar?' diye konuştu.

DEMİRTAŞ: İZMİRLİLER SEÇSEYDİ DAHA ŞIK OLURDU

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş da isim konusunun uzun zamandır tartışıldığını hatırlatarak “Önemli olan İzmir'de bir üniversitenin daha kurulması ama isminin İzmirlilerin önerdiği isimler arasından seçilmesi daha şık olurdu. Katip Çelebi olması konusunda aksi düşüncemiz yok. Ancak bunu İzmirlilerin önerdiğini sanmıyorum. İsim olarak daha çok bilinen Çaka Bey, Turgut Reis gibi isimler olabilirdi” değerlendirmesini yaptı.

YORGANCILAR: ÖNEMLİ OLAN EĞİTİM

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar da, “Üniversite yapılsın da ismi kalsın. Biz isimden ziyade eğitim kurumlarının artmasına bakıyoruz. Öncelikle bu açıdan değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu. Eğitimin önemini vurgulayan Yorgancılar, insanların istedikleri yerde eğitim alabilmesi için üniversite sayısının artması gerektiğini kaydetti.

MARUFLU: ÇOK SAÇMA BULUYORUM

İzmir'i Sevenler Platformu (İZSEV) Başkanı Sancar Maruflu, “Bu ismi çok saçma buluyorum. Katip Çelebi ile İzmir'in hiçbir bağlantısı yok. Turgut Reis Ege'yi yansıttığı için itiraz etmemiş, Hasan Tahsin'i ile mutlulukla karşılamıştık” dedi. Katip Çelebi'ye büyük bir saygı beslediğini ancak İzmir'le özdeşleşen ‘Homeros’ gibi bir isim beklediklerini anlatan Maruflu, bu tür konularda kentteki sivil toplum kuruluşlarının görüşünün alınmamasına da tepki gösterdi.

ŞÜKÜRER: HOŞ BİR İSİM

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Başkanı Sıtkı Şükürer ise bu tür konularda daha bölgesel ve geniş düşünmek gerektiğine işaret ederek Turgut Reis, Çaka Bey gibi isimlerin de iyi olabileceğini belirtti ve “Katip Çelebi de hoş bir isim. Olumlu buluyorum” dedi. Adı geçen tüm kişilere saygı duyduğunu aktaran Şükürer, “Ancak Hasan Tahsin isminin temcit pilavı gibi öne sürülmesi Yunanistan'la açılım yapıldığı süreçte daha fazla tartışmaya yol açabilirdi” yorumunu yaptı.

ÖZER: KENDİMİ YAKIN HİSSETMEDİM

İzmir Tabip Odası Başkanı Erdener Özer de İzmir halkının benimsediği bir ismin daha yerinde olacağını belirterek, “Kişisel olarak ben bu isme kendimi yakın hissetmedim. Bir başka isim de olabilirdi ancak İzmir'i temsil etmeliydi. Batı Anadolu Üniversitesi olabilirdi. Katip Çelebi için de çekincelerim var. Bölgeye özgü bir isim olmalıydı” dedi.

Editör: TE Bilişim