Üniversite Tercihi Yapmadan Okuyun

Önümüzdeki yıllarda makine, bilgisayar, malzeme, endüstri, çevre ve kimya gibi mühendislik alanların ön plana çıkması bekleniyor. Ayrıca işletme, fiyatlandırma uzmanlığı, promosyon analistleri, kalite mühendisleri, marka araştırmacıları aranan mesleklerden olmaya adaydır

Bir zamanlar itibarlı olan meslekler günümüzde de önemini koruyor. Bununla birlikte geçmişin gözde meslekleriyle geleceğin gözbebeği olan meslekler bir arada yaşayacak ve onların da ortak paydası uzmanlaşma olacak. Yeni mesleklerin ortaya çıkmasında gelişmiş olan ülkeler önemli rol oynamaktadır. Elbette ABD bu konuda başı çekiyor. ABD’nin 2000 yılında yaptığı yatırımlar, mühendisliliğin birçok farklı alanda ortaya çıkacağının sinyalini veriyor. Yapılacak yatırımları altı alanda toplamak mümkün. Bunlar malzeme sentezi ve üretimi, taşımacılık, bilişim ve iletişim, bioteknoloji, mekatronik, hukuk, enerji sistemleri ve üretimi gibi alanlar dikkati çekiyor. Önümüzdeki yıllarda makine, bilgisayar, malzeme, endüstri, çevre ve kimya gibi mühendislik alanların ön plana çıkması bekleniyor.

Ayrıca işletme, fiyatlandırma uzmanlığı, promosyon analistleri, kalite mühendisleri, marka araştırmacıları aranan mesleklerden olmaya adaydır. Teknolojik değişiminin meslekler üzerinde belirgin etkisini yapılan araştırmalar gösteriyor. Ancak çağımız meslekleri tek bir eğitimden değil birçok eğitimin birleşiminden ve yaşam boyu eğitimden geçmektedir. Bu da öğrencilerin üniversite eğitimini akademik gelişim, düşünce yapısında değişim ve küresel bakış kazanmasını zorunlu hale getirmektedir.

Sınavda başarılı olduysanız bursları mutlaka takip edin

Pek çok kurum, sivil toplum örgütü, özel kuruluş, Kredi ve Yurtlar Kurumu, üniversiteler ve belediyeler öğrencilere lisans öğrenimlerinde destek bursları sağlamaktadır. Bu kurumların bir kısmı üniversiteye giriş sınavlarında adayların gösterdikleri başarılara da burs vermektedir. Üniversite ve vakıfların başarı bursu kriterleri kendi inisiyatiflerinde olup her sene değişiklik göstermektedir. Genellikle yerleştirme puanlarına göre ilk 1000’de yer alan öğrencilere imkanlar sağlanmaktadır.

Vakıf üniversitelerinin bazılarında ise çalışma burslarından öğrencilerin faydalanma şansları vardır. Öğrenciler bu bursların bilgilerine bizzat üniversitelerden ulaşabileceği gibi 2010 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan da ulaşabilirler. TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2203- Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil eden takımlarda yer alan, 2202-Ulusal Bilim Olimpiyatları’nda madalya alan veya 2204-Ortaöğretim Öğrencileriarası Araştırma Projeleri Yarışmaları’nda ödül alan ve daha sonra TÜBİTAK tarafından gönderildiği “Uluslararası Proje Yarışmalarında” birincilik, ikincilik ya da üçüncülük kazanan öğrencilere lisans bursu verilmektedir.

Editör: TE Bilişim