ERDOĞAN: ÜNİVERSİTELER ÖZGÜR DÜŞÜNCENİN YUVASI OLMALI
 
İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin eleştirel aklın, özgür düşüncenin yuvası olması gerektiğini belirterek, ''Fikirlerin en ölçülü ve en demokratik biçimde ifade edilebildiği, saygı gördüğü bir üniversite ortamından hiç kimse rahatsız olamaz, olmaya da hakkı yoktur'' dedi. 

Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2008-2009 Akademik Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, üniversitelerin evrensel bilginin ve evrensel değerlerin temsilcisi ve beşiği olduğunu, ancak üniversitelere özgürlük ortamı sağlanmadığı taktirde tutucu bir ortama dönüşme riski bulunduğunu söyledi. 

Bu riske üniversitelerin tahammül edemeyeceğini, onun için eleştirel düşünceyi, eleştirel aklı üniversitelerde hakim kılmak için sorumluluk ve yetki sahibi herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, bunların geçmişte yaşandığını, üniversitelerin bilimi, hoşgörüyü, uzlaşmayı, anlaşmayı değil kutuplaşmayı, tutuculuğu, hoşgörüsüzlüğü gündemde tuttuğuna geçmişte şahit olduklarını kaydetti. 

Erdoğan, şöyle konuştu: 

''Üniversiteler, her türlü siyasi müdahaleden, devletin, hükümetin müdahalesinden kesinlikle uzak olmalıdır. Üniversiteler olabildiğince bağımsız ve özerk bir işleyişe sahip olmalıdır. Ancak üniversitelerimizde aynı şekilde zihinler de bağımsız olmalıdır. Üniversite, siyasetin de toplumun da üzerinde bir yerde durmak zorundadır.''

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim