Tüzmen:Dolardaki Artış Normal

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, dolar kurunun artmasının, Türkiye'nin dış ticaretine olumlu etki yapacağını söyledi. Kürşat Tüzmen, dolardaki artışın normal olduğunu ve Türk ihracatına orta vadede olumlu katkı sağlayacağını kaydetti. Tüzmen dolardaki artışın normal olduğunu belirterek."Sirkulasyondaki dolara herkesin ihtiyacı olduğu için. doların fiyatı yükseldi" dedi.

Tüzmen, seçim çalışmaları kapsamında AK Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mustafa Eyiceoğlu, AK Parti Akdeniz Belediye Başkan adayı Hacı Özkan ve partililerle birlikte Atatürk Caddesi'ndeki esnafı ziyaret etti. Esnafın sorunlarını dinleyerek, belediye başkan adayları için destek isteyen Tüzmen, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Doların yükselişine ilişkin soru üzerine Tüzmen, ''Bunun kısa, orta ve uzun vadeli üç etkisi var. Kısa vadeli baktığınızda, doların iniş çıkışları o kadar anlamlı değil. Ama belli bir denge seviyesinde olacağını ve ABD'deki otomotiv şirketlerinden kaynaklanan sıkıntı nedeniyle, oradaki panik ortamının devam etmesinin dünya piyasalarındaki etkisiyle avro-dolar paritesinin ve dolar-TL paritesinin etkisinin biraz hareketlendiğini gördük'' dedi.

Orta vadede avro-dolar paritesinde büyük değişiklik yaşanacağına inanmadığını vurgulayan Tüzmen, şöyle devam etti:

''Avro-dolar paritesinde değişiklik olmadığı sürece de TL-dolar paritesi sadece anlık değişmeler gösterebilir. Uzun vadeye baktığımızda, aslında bütün dünya ülkeleri şu anda krizin kaynağı olan ülkeden, krizin çözümünü bekliyor. ABD ve Avrupa arka arkaya paketler açıkladı. Bu açıklanan paketlere rağmen halen krizin etkileri devam ediyor. Herkes problemin kaynağında çözümünü beklediği için, dolar uluslararası alanda en fazla kullanılan para birimi haline geldi. Ve herkes dolar almaya başladı. Sirkülasyondaki dolara herkesin ihtiyacı olduğu ve Türkiye'nin de dövize ihtiyacı olduğu için, doların fiyatı yükseldi.''

"Panik yapılacak bir durum yok"

Bakan Tüzmen, mevcut yükselişte panik yapılacak bir durum görmediğini ve bunun normal seyir olduğunu söyledi. Doların yükselişinin orta vadedeki etkisinin ihracatçıya olumlu yansıyacağını belirten Tüzmen, ''Bu da ithalatı daha akıllı bir şekilde yapmaya mecbur kılacaktır. Şu anda ithalat pahalanmakta, dolayısıyla ithalatta ciddi bir düşüş yaşanmakta. Bu kriz döneminde akıllı davranabilirsek, kriz geçtikten sonra tekrar ihracat sıçraması yapacağımız günleri göreceğiz. Belki eskisi gibi rekorlar kıramayacağız. Ama diğer ülkelerin arasında ilk sıralarda yer alırsak büyük bir başarı hikayesi gerçekleştirmiş oluruz'' diye konuştu.

Tüzmen, bir gazetecinin ''Merkez Bankası'nın dolara müdahalesi olur mu?'' şeklindeki sorusu üzerine, şunları kaydetti:

''Merkez Bankası gerekli gördüğü zaman dolara müdahale eder. Geçmişte en fazla eleştiri yapanlardan birisi olduğum için söylüyorum. Dolar 1,70-1,60'tan aşağı doğru inerken, müdahale edilmesi gerektiğini geçmiş yıllarda hep savunmuştum. Çünkü ithalat patlaması yaratıyordu. O zamanlar Türkiye'nin dövize belki fazla ihtiyacı yoktu. Bugün döviz ihtiyacının olduğu bir dönemde, Merkez Bankası'nın faiz oranlarında olduğu gibi proaktif yaklaşımı, paritelerde belli bir sınıra gelmeden herhangi bir müdahalesi olmaz. Şu aşamada size herhangi bir panik havasına girmeden rahat olmanızı öneririm. Ekonomi bir dengeler sistemidir. Tekrar dengeye oturacaktır. O bakımdan rahat olun.''

Editör: TE Bilişim