Esed güçlerinin Rus desteğiyle Türkmenlerin kontrolündeki bölgeye yaptığı saldırılar nedeniyle binin üzerinde Türkmen Türkiye'ye sığındı. 3 tepeden köyler top atışına tutuldu. 3 köy kaldı. Türkmendağı düştü. Siviller bölgeyi terk ediyor.

TÜRKMEN DAĞI DÜŞTÜ

Türkmendağı bölgesindeki Türkmen siviller, Suriye rejim güçlerinin havadan Rus savaş uçaklarının desteğiyle bölgede ilerlemesi üzerine Türkiye'ye geçmeye başladı. Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Kurucusu ve Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, "45 No'lu Tepe, Kızıldağ ve Burç Kasab tepelerine yerleştirdikleri tanklarla köyleri top atışına tuttular. Bu bombardıman karşısında durmak mümkün değil. Türkmendağı rejimin eline geçti. Esad ordusunun başlattığı kara operasyonuyla sivillerin de hayatta bırakılmayacağı söylentisi de yayılınca siviller bölgeyi terk etmeye başladı." dedi.

STRATEJİK BİR NOKTA

Rusya'nın üç aydır yaptığı yoğun bombardımana rağmen rejimin etki alanını genişletemediğini ancak Cenevre görüşmeleri gündeme gelirken rejimin muhaliflere karşı elini güçlendirmek için Türkmendağı'na yüklendiğini belirten Cevizci, bölgenin önemine ilişkin olarak da şunları söyledi: "Burası coğrafi olarak da stratejik bir öneme sahip. Cenevre görüşmelerinden çözüme ilişkin bir sonuç çıkmazsa ve ileride herkes kendi devletini kurarsa Esad, kuracağı Nusayri devletinin sınırları içerisine Türkmendağı'nı da koymak istiyor. Kuzey Kürdistan'ın kurulması durumunda da bu bölge o coğrafyanın Akdeniz'e açılan kapısı olacak."


BİN 635 KİŞİ TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPTI

Hatay Valisi Ercan Topaca, Yayladağı ilçesinin sıfır noktasındaki Yamadi Çadır Kenti bölgesinde artan Rus ve Esad rejimi saldırıları sonucu son iki günde bin 635 kişinin Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.

Vali Ercan Topaca, son iki gündür Bayır Bucak Bölgesinde artan çatışmalar ve bugün bombalanan Obin Kampından kaçan çok sayıda Suriyeli ve Türkmen'in sınıra doğru geldiğini de söyledi.

Vali Topaca Türkmen Bölgesinden son iki günde 1635 kişinin ülkeye giriş yaptığını belirterek, "Dün ve bugün Bayır Bucak Türkmen Bölgesinden almış olduğumuz kişi sayısı toplamda 1635'tir. Bunlardan 418'i Türkmen, 1217'si de Arap kökenli misafirimizdir. Bunların her türlü işlemi bitirildi, kayıtları yapıldı. Bunlardan bir kısmı burada tanıdıklarına misafir oldu, bir kısmı bizim gösterdiğimiz yerlere yerleştirildi, yarından itibaren de bunların bir kısmını hazır olan Güveççi Çadır Kenti'ne yerleştireceğiz diğer kısmını ise Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki kampa otobüslerle sevkiyatına başlamış olacağız" dedi.


Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden kimsesi olmayanlar, Yayladağı Belediyesi ve gönüllü dernekler tarafından okullara yerleştirildi.

OBİN ÇADIR KENTİNDEN 2 BİN 500 KİŞİ GELİYOR

Öte yandan sınırın Suriye tarafında yer alan ve bugün Rus uçaklarınca bombalanan Obin Çadır Kentinden kaçan yaklaşık 500 ailenin Güveççi Mahallesi sınırına geldiğini ve orada yapılacak işlemlerin ardından içeri alınacağını belirten Vali Ercan Topaca, "Yarın akşama kadar tahliye işlemini sonlandırmayı planlıyoruz. Oradaki insanların bu tehlikeli durumdan dolayı sınırlarımıza alınması ve uygun olan kamplara yerleştirmek için yapılan ve iki gündür devam eden çalışmamızı yarın akşama sonuçlandırmayı düşünüyoruz. Obin dediğimiz kampta ciddi bir bombalama hadisesi oldu, orada yer alan insanlar, Güveççi Mahallemizin hemen karşısına geldiler. Bir taraftan yarından itibaren onları da kayıtlarını yapmak suretiyle içeriye almak ve kapasitesi uygun olan yakın çevredeki özellikle Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, oradaki kapasite yetmediği takdirde Başbakanlık tarafından verilecek talimatla bu bölgedeki kamplara yerleştirmeyi planlıyoruz. Güveççi bölgesinde şuan itibariyle 500 kadar aile var, bu da toplam 2 bin 500 kişiye tekabül ediyor. Sınırın Suriye bölgesindeki geçici çadırlara yerleştirme işlemlerimiz devam ediyor, daha sonra kayıt işlemleri yapılarak kendileri için tahsis edilen çadır kentlere ve kamplara yönlendirmesini önümüzdeki bir iki gün içinde yapacağız" diye konuştu.

KAYDI ALINMAYAN KİMSE SINIRDAN GEÇEMİYOR

Güvenlik kaygıları nedeniyle parmak izi vermeyen ve kaydı alınmayan hiç kimsenin sınırdan içeri alınmadığına vurgu yapan Vali Topaca, "Gerek sınırın öbür tarafındaki çadırlarda gerekse de sınırın sıfır noktasında bekleyen insanların her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Tabi hava şartları soğuk, ama bir taraftan da bu insanlar gelmeye devam ediyorlar. Bu bir anda başlayıp biten bir süreç değil, yaşanan bir süreç. Sürekli hareketin olduğu bir süreç ve onlarla ilgili de çorbaların akşam dinlenmeleri için battaniyelerini eksik etmiyoruz. Kayıt işlemi yapılmadan sınırdan kimseyi alamıyoruz çünkü güvenlik endişelerimiz var. İnsanların arasına karışabilecek değişik şekilde o bölgeye gelmiş sıkıntılı şahıslarda olabileceğini düşünerek mutlaka girişte her bir kişinin parmak izini almak suretiyle kayıtlarını yaparak alıyoruz." dedi.

GÜVEÇÇİ ÇADIR KENTİNE YARIN ALIMLAR BAŞLIYOR

Sınırın sıfır noktasındaki Güveççi Mahallesi yakınlarına kurulan Güveççi Çadır Kentine yarın itibariyle sığınmacıların yerleştirilmeye başlayacağını açıklayan Topaca, "Yarın itibariyle oraya insan yerleştirmeye başlıyoruz. Tabi 5 ile 10 bin arasında bir kapasitenin olacağını düşünüyoruz, tuvalet, banyo, alt yapı, üst yapı, elektrik ve suyu derken yarın akşama kadar her şeyi toparlanmış olacak ve burası kalıcı bir kamp olacak" dedi.

Vali Topaca yaptığı incelemelerin ardından Yayladağı ilçesinden ayrıldı.

Editör: TE Bilişim