Türklerden EB-5 Vizesine Yoğun İlgi

ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu (USCIS ), Federal hükümet tarafından onaylanan 40 projeye yatırımcı olarak katılan kişilere "Yeşil Kart" verilip, Amerikan vatandaşlığı yolunun açıldığı EB-5 Vize programına Türk yatırımcılar yoğun ilgi gösteriyor. New York barosu göçmenlik ve ticaret avukatlarından Cahit Akbulut, konuyla ilgili ANKA`ya yaptığı açıklamada, devam etmekte olan yeni projelere Türk yatırımcılardan oldukça yoğun ilgisinin olduğunu belirterek, şu ana kadar kendisine 50 kadar Türk yatırımcının EB-5 Vize programı kapsamında olan dev yatırımlara ortak olmak için başvurduğunu söyledi. Akbulut, ABD'de başka yolla "yeşil kart" alma imkanı olmayanlar için EB-5 programı büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, "Yatırımcının Amerikan Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu tarafından seçilmiş projelerden birine yapacağı yatırım sayesinde ABD'de kalıcı vizeye ve ABD'de vatandaşlığına ulaşması artık mümkün. Yeşil kart almanın ötesinde bu işlemler sırasında yatırımcının işletmeye aktif olarak katılmadan ailesiyle birlikte istediği yerde oturma ve eyalet okullarında ücret indiriminden istifade etme imkanına sahip. Başvuru yapmayı düşünenlerin, yatırım yapacağı projeyi, proje bölgesine bizzat giderek inceledikten sonra ve profesyonel yardım alarak karar vermesi gerekmektedir" dedi.

Beyaz saray eski askeri danışmanından Türklere yatırım yapın çağrısı

Amerikan Federal yönetimi tarafından desteklenen projelerin birinin başında da 3 dönem Beyaz Saray askeri danışmanlığını yapan emekli Asker Timothy O. Milbrath bulunuyor. Katrina faciasıyla yok olan New Orleans kentinin yeniden inşasında çalışan Noble Out Reach LLC şirketinin başkanı olan Mılbrath, Türk yatırımcıları New Orleans yeniden inşasında EB-5 Vıze programına dahil dev yatırımlara ortak olmaya cağırdı. Milbrath, Türklerin girişimci ruha sahip olduğunu belirterek, "New Orleans'ın yeniden inşasında aramızda Türkleri de görmek istiyoruz ' diye konuştu.

EB-5 Vize programı nasıl işliyor?

ABD Göçmenlik Bürosu, Federal Büro tarafından onaylanmış 40 kadar projeye yatırımcı olarak katılan kişilere Green Kart vererek bu kişilere ve aile fertlerine de Amerikan vatandaşlığı yolunu açıyor. Bu program altında yatırım miktarı en az 500 bin dolar olarak tespit edilmiş. Bu miktar, yatırımcının tercih edeceği Göçmenlik Bürosu tarafından onaylanmış bir projeye yatırılıyor. Bu şekilde de yaptığı yatırım oranında, projeyi gerçekleştiren yatırım şirketine ortak oluyor. Yatırım bedeli geçici Green Kart alınıncaya kadar özel bir hesapta tutuluyor ve Green kart aldıktan sonra proje yapımı için gerekli olan hesaba aktarılıyor. Birinci başvuruda 2 senelik geçici Green Kart veriliyor, ikinci senenin sonunda ise kalıcı Green kart verlip Amerikan vatandaşlığının yolu açılıyor. Katılımın en ez 5 yıl süreyle devam etmesi gerekiyor ve bu süre içinde yatırımın yıllık getirisi alındığı gibi 5'inci yıldan sonrada ana parayla birlikte kar payı talep edilip ortaklıktan ayrılmak mümkün olabiliyor.

Yabancılara yeşil kart karşılığında yatırım yolu ilk 1990'da başladı.

İlk EB-5 Programı yabancı yatırımcıların Amerika'da yatırım yapmalarına teşvik amaçlı olarak 1990 yılında başlatıldı. Yatırımcının istenilen miktarı Amerikan ekonomisine katkı sağlayacak bir yatırım yapması şartı ile başlayan süreç için istenilen miktar yatırımcının yatırım yaptığı bölgeye göre değişmekte. Normal şartlarda en az bir milyon dolar olan yatırım miktarı, işsizliğin yüksek olduğu hükümet tarafından belirlenen belli bölgelerde ise 500 bin dolara kadar iniyor. ABD genelindeki işsizlik oranından yüzde 50 ' den daha yüksek olduğu hükümet tarafından belirlenen yerlerde gerçekleşen projeler için yatırımcılardan 5 ayrı maddeyi yerine getirmeleri isteniyor. Bu maddeler ise şöyle: Yatırımın yeni bir ticari yatırım olması. En az 10 kişiye tam zamanlı iş olanağı yaratması. Yatırımcının yönetime aktif olarak katılma zorunluluğu. Yatırımın Amerikan ekonomisine fayda sağlama mecburiyeti. Gerekli miktarın tamamının yatırılmış ve riskte olması mecburiyeti. Orijinal EB-5 Programına alternatif olarak Amerikan Hükümeti 1993 yılında EB-5 Pilot Programını yürürlüğe koydu. Bu program, yatırımcıların daha kolay yolla yatırım yaparak "Yeşil Kart '' almasını sağlamaktı. Orijinal ile Pilot EB-5 programı arasıdaki farkları ise şöyle: Orijinal programda yatırımcı yeni işe başladığını ve diğer şartları yerine getirdiğini ispatlaması gerekmektedir. Pilot programda ise böyle bir yükümlülük aranmamaktadır. Pilot Programı altında "Yeni Ticari Yatırım" zorunluluğu da, 29 Kasım 1990 tarihinden sonra açılmış işyerlerine uygulanmaktadır. Ayrıca 10 kişiye çalışma olanağı yükümlülüğü bu program sayesinde dolaylı olarak sağlanabilmektedir. Aktif olarak yönetime katılma zorunluluğuna alternatif olarak Pilot Programda pasif yatırımcı olarak rol alma imkanı sağlanmıştır. Bu durumda yatırımcı yatırım yapılan bölgede yaşama zorunluluğunda değildir. Orijinal programdaki risk, Pilot Programı altında, yatırım yeşil kart başvurusunu onaylanana kadar " yedi-emin " hesabına konulmasıyla azaltılmıştır.

Editör: TE Bilişim