Türkiye'nin çekebileceği Kredi Miktarı Arttı

WASHINGTON/ANKARA - Mustafa Seven - Türkiye'nin, yükselen kotası nedeniyle, Uluslararası Para Fonundan (IMF), çekebileceği kredi miktarı arttı.

Türkiye'nin, IMF'deki reform sürecinde, 2006 yılı ve sonrasında artırılan kotası, borç alabilme imkanlarını da genişletti.

IMF'deki son reformla, Türkiye'nin 964 milyon SDR (Özel Çekme Hakkı) olan kotasının, 1,2 milyar SDR'ye çıkarıldığını belirten yetkililer, bu artışın, kredi imkanlarının artması anlamına da geldiğini vurguluyorlar.

Türkiye'nin, 1,2 milyar SDR'lik kotasının, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir karşılığa denk geldiğini vurgulayan yetkililere göre, halen IMF'de 2 milyar dolara karşılık gelen 1,2 milyar SDR'lik kotası bulunan Türkiye'nin, kotasının yüzde 1000'i oranındaki kredi talebi durumunda 20 milyar dolar, 2001 krizindeki gibi yüzde 1600 oranındaki kredi talebinin kabul edilmesi halinde ise 32 milyar dolar kredi kullanabilecek.

Macaristan'ın kullandığı gibi yüzde 2000 oranında kredi talebinin kabulü halinde Türkiye'nin kullanacağı kredi miktarı 40 milyar dolara çıkabilecek.

Yetkililer, ülke kotasının çok üstünde çekilen kredilerin ise ancak özel anlaşmalar çerçevesinde gerçekleştirilebildiğine de dikkat çekiyorlar.

Türkiye'nin gerçek anlamda dış finansman ihtiyacına bakıldığında 20 milyar dolarlık IMF kaynağının yeterli olabileceğine dikkat çeken yetkililer, Türkiye'nin, aynen Brezilya'nın da 2001 yılında yaptığı gibi, kotasının üstünde bir İhtiyati Stand-by gerçekleştirebileceğine dikkat çekiyorlar.
 

 

 

Editör: TE Bilişim