Türkiye'de De Uçuşlar Duracak Mı?

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, İzlanda'daki yanardağ patlaması nedeniyle oluşan kül bulutundan dolayı kapalı havaalanı bulunmadığını, ''gerek irtifa ayarlamaları gerekse rota değişiklikleriyle iniş kalkış trafiğinin devam ettiğini'' bildirdi.

DHMİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, İzlanda'daki volkanik aktivitenin Avrupa hava sahasının çok büyük bir bölümünü etkilediği ve hava trafiğini durma noktasına getirdiği belirtildi.

Bugün itibarıyla Bulgaristan ve Ukrayna hava sahalarını etkilemeye başlayan volkanik kül oluşumlarının, Türkiye'nin hava sahasına da ulaştığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Hava sahası kullanıcıları için gerekli tüm uyarılar yapılmaya başlanmıştır. 18 Nisan günü Türkiye saati ile 17.00'de Zonguldak, Kastamonu, Merzifon ve Samsun'u kapsayan Orta Karadeniz Bölgesinde uçuş seviyeleri 20 bin fit ile 35 bin fit arasında kalan irtifa bantlarında uçuş yasağı getirilmiştir.

Takiben; 20.45 itibarı ile İstanbul FIR içinde sadece deniz alanlarını etkileyen (karalar üzerinde olmayan) dar bir şeritte oluşum tesbit edilmiştir. Bu nedenle bu bölge için benzer şekilde 20 bin fit ile 35 bin fit irtifa bandında uçuş yasağı ilan edilmiştir. Halen havalimanı/havaalanlarımız için herhangi bir kapalılık mevcut olmayıp, gerek irtifa ayarlamaları gerekse rota değişiklikleri ile iniş kalkış trafiğine hizmet devam ettirilmektedir.''

Hava trafik hizmetlerinin emniyetle sürdürülebilmesi amacıyla konu ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzde oluşturulan kriz masası Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile yakın koordinasyon halinde olup, her türlü değişiklik en kısa sürede hava yolu işletmelerine NOTAM'lar ve meteorolojik uyarılarla ilan edilmektedir.''

Editör: TE Bilişim