Türkiye'de 125 Milyon Kayıtlı Telefon Varmış

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’de şu anda sisteme kayıtlı 125 milyon civarında cep telefonu bulunduğunu, bunun maddi değerinin yaklaşık 19 milyar dolar olduğunu, dolayısıyla 19 milyar dolarlık bir ekonomik değerin kayda alınmasına vesile olduklarını bildirdi.

Acarer, 2005 yılında çıkan bir kanunla cep telefonlarıyla ilgili sorumluluğun kendilerine verildiğini hatırlatarak, o dönem 40 milyon civarındaki telefonun yarısının kayıt altında olduğunu ve kayıt dışındakilerin 5 lira ücret karşılığında kayda alındığını söyledi.

Türkiye’ye dışardan cep telefonlarının o zamanlardan itibaren gelmeye devam ettiğini belirten Acarer, ülkeye her yıl giren 20 milyon civarındaki cihaz ile şu anda 125 milyon civarında telefon olduğunu, 9 milyon civarındaki telefonun da kayıt dışı girdikleri için kara listede yer aldığını kaydetti.

Şu anda Türkiye’de sisteme kayıtlı 125 milyon civarında telefon  bulunduğuna işaret eden Acarer, şöyle konuştu:

"Bunun maddi değeri, bir telefonu ortalama 150 dolardan hesaplarsak, 19 milyar dolar... Dolayısıyla cep telefonlarının kayda alınmasıyla 19 milyar dolarlık bir ekonomik değerin kayda alınmasına vesile olduk. Bu çok önemli ve ciddi bir rakam... Bu ekonomi için olumlu bir şey. Bundan daha önemlisi, cep telefonu hırsızlığı ve kapkaççılığı gibi sosyal sorunlarda azalma oldu. Ben oturduğum muhitte bile çoğu kez telefonu yanıma almadan çıkıyordum, ne olur ne olmaz diye... Kayıt altına almadan sonra olaylarda yüzde 90’ın üzerinde azalma oldu."

‘İşletmecilerin ciroları düşmedi’

Numara taşınabilirliği konusuna da değinen Acarer, Türkiye’de numarasını taşıyan abonelerin toplam sayısının bir ay önce 7,6 milyon iken bugün 8,5 milyona yaklaştığını söyledi.

Tayfun Acarer, "Numara taşınabilirliğinde günde yaklaşık 40 bin civarında hareket oluyor. Bu uygulama başlamadan önce Güney Afrika’nın kurum yetkilileri ziyarete gelmişlerdi. Kendileriyle görüşürken, bana 2 senede kendi ülkelerinde numarasını taşınanların sayısının 300 bin olduğunu söylediler. 2 senede 300 bin... Türkiye’de ise 300 bin rakamına 8 gün gibi bir zamanda
ulaşılabiliyor" dedi.

Numara taşınabilirlik ile GSM sektöründe rekabetin arttığını vurgulayan Acarer, bunun tüketiciye olumlu yansıdığını ve işletmecilerin rekabet ortamı sonucunda yeni tarifeler üretmek durumunda kaldıklarını ifade etti.

Rekabetin artması ve yeni tarifelerin ortaya çıkmasıyla işletmecilerin gelirlerinin azalabileceğinin düşünülebileceğine dikkati çeken Acarer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hayır, işletmecilerin ciroları düşmedi. Yeni tarifeler, daha düşük görüşme maliyetleri ortaya çıktı ama işletmecilerin ciroları düşmedi. İnsanlar serbestliğin getirdiği olanakla daha çok konuşmaya başladı ve bu konuşma sonrasında daha fazla para ödemeye başladı. Bedellerindeki artış miktarı, konuşmalarındaki artış miktarının çok altında. Aylık 100 dakika konuşurken, 150 dakika konuşmaya başladınız, 100 dakika için örneğin 30 lira ödüyorken, 150 dakika için 35 lira ödemeye başladınız. Maliyet düştü, ama abonelerin ödedikleri aylık ortalama ücret yükseldi."

‘Niçin eleştiriyorsunuz?’

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’de cep telefonu ve mobil geniş bant ADSL üretiminin her kesimce desteklenmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı.

Bu konuda Türkiye’de üretilecek cep telefonu ve kartların yurt dışındakilerle rekabet edemeyeceği yönünde bir düşünce olduğuna dikkati çeken Acarer, "Türkiye’de keşke bir tane konsorsiyum değil de 3-4 tane konsorsiyum telefon üretse ve Türkiye’de kullanıma açsa... Yine 125 milyon cep telefonunun yüzde 90’ı yurt dışından gelsin, yüzde 10’u Türkiye’de üretilsin. Bu, yaklaşık 13 milyon telefon demek olur. Tanesini 150 dolardan hesaplarsanız 2 milyar dolar olur. Desteklense, 2 milyar dolarlık kaynak ülkede kalır. 2 milyar dolarlık kaynak ile de yüzlerce, binlerce insan çalışırdı" değerlendirmesi yaptı.

Türk arama motoru konusunun da eleştirildiğini anlatan Acarer, "Türk arama motoru geliştirilsin de siz ister kullanırsınız ister kullanmazsınız. Niçin eleştiriyorsunuz? İster Google’ı, ister Messenger’i kullanırsınız" diye konuştu.

 

 

Editör: TE Bilişim