Türkiye Tüm Ülkeleri Solladı !

Akaryakıta gelen ÖTV zammı ile birlikte Türkiye, dünyanın en pahalı benzinini satan ülke rekorunu, kimsenin yakalayamayacağı bir seviyeye çıkardı. Bütçe açıkları ile boğuşan komşumuz Yunanistan’da bile 1 litre benzinden sadece 1.1 liralık vergi alınırken, Türkiye’de benzinden 2.45 TL vergi alınıyor. 1 litreden alınan vergi, rafineri çıkış fiyatının 2.7 katını geçiyor

Akaryakıt ürünlerine yılın son günü gelen zam büyük tepki çekti. Akaryakıt başta olmak üzere sigara ve içkiye zam geleceği uzun süredir konuşulurken, özellikle akaryakıttaki ÖTV artış oranları herkes için sürpriz oldu. Akaryakıt sektörü, ağırlıklı olarak benzinde yapılacak ÖTV zammının 1 litre benzinin satış fiyatı 3.40 TL seviyesinden 3.50 TL seviyesine yükseltilmesini bekliyordu. Ancak ÖTV artışı 20 kuruş olunca 1 litre benzinin fiyatı da 3.65 TL’yi buldu.

Türkiye yeni vergi artışları ile birlikte akaryakıtta en çok vergi alan ülke pozisyonunu güçlendirdi. Yüzde 65.1 vergi oranı ile Almanya’nın 0.1 puan önünde olan Türkiye, aradaki farkı son zamla birlikte 2 puanın üzerine çıkardı. Almanya’da 1 litre benzinden alınan vergi oranı yüzde 65 olarak belirlenirken, Türkiye’de ise yüzde 67.12’yi buldu.

Fiyat olarak bakıldığında da Türkiye, açık ara Avrupa ve dünyanın en pahalı benzininin satıldığı ülke durumunda. Türkiye’de 95 oktan 1 litre benzinin satış fiyatı 1.69 euroya denk geliyor. Avrupa’da Türkiye’den sonra en pahalı benzini satan ülke Norveç. Norveç’te 1 litre benzin 1.44 euroya satılıyor. Yani Türkiye, en yakın rakibine euro cinsinden 25 cent ya da 55 kuruş fark atmış durumda. Avrupa’da en ucuz benzinin satıldığı ülke ise 1.01 euro ile Polonya olarak dikkati çekiyor. Ekonomik krizin en çok etkilediği ülkelerin başında gelen Polonya’da enerji fiyatları ve dolayısıyla sanayinin tüm maliyetleri artmasın diye benzinin satış fiyatı 1.01 euroda tutuluyor. Türkiye gibi ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’da dahi 1 litre benzinin fiyatı 1.07 euro seviyesinde. İspanya’da da 1 litre benzin 1.08 euroya ya da bir başka hesapla 2.32 TL’ye satılıyor. ABD’de ise otomotiv sektöründeki canlılık kaybolmasın diye 1 litre benzin 0.48 euroya satılıyor.

Ya vergiler olmasaydı

Türkiye’de 3.65 TL’ye satılan 1 litre benzinin açılımına bakıldığında 2.45 TL ile en yüksek payı devletin aldığı görülüyor. Türkiye rafineri çıkış fiyatının 2.7 katı vergi koyarak da bir başka rekorun sahibi bulunuyor. Şayet ÖTV ve buna bağlı KDV olmasaydı Türkiye’de 1 litre benzini yaklaşık 1.20 TL fiyatla satmak mümkün olabilecekti.

Editör: TE Bilişim