Türkiye Krizden Ilk Çıkan Olacak

Türkiye'nin ekonomik görünümü ile ilgili bir analiz yayınlayan Reuters haber ajansına göre, ülkenin güçlü bankacılık sistemi, ihracata daha az bağımlı olması ve genç nüfusu, krizden ilk çıkacak ülke olmasında başlıca etkenler olacak. 

Analize göre, ülkenin 2010 yılı içinde yeniden istikrarlı şekilde büyüme başlayacağı tahmin ediliyor.

Bazı analistlerin Türkiye’yi “Boğaz’daki Çin” olarak tanımladığına dikkat çeken ajans, krizin vurduğu Avrupa’da Türkiye’nin 2010’da yüzde 3’e varabilecek büyüme oranıyla bölgede en güçlü büyüyecek ekonomi olarak bakıldığına vurgu yaptı.

Bir ekonomistin, Türkiye’nin krizden IMF programı olmadan çıkabileceğini, ancak bunun doğru olmadığını belirten haber, ancak düzelmenin daha da çabuk gerçekleşeceği beklentisi içinde olanların bulunduğunu da belirtti.

En büyük rakip Polonya

Analizde yer alan diğer bir ekonomistin görüşüne göre ise, Polonya, Türkiye'den daha büyük bir büyüme oranı yakalayacak. Bu ekonomist, Türkiye'nin bölgede krizden en çabuk çıkacak ülkeler arasında olduğunu kabul etmekle birlikte, Polonya'nın daha iyi olan mali yapısı sayesinde Türkiye'nin önünde yer alacağı tahmininde bulundu.

Bölgesinde ikinci

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de yaptığı son öngörüde, Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 2.5 büyüme ile bölgesinde Azerbaycan'dan sonra ikinci en hızlı gelişen ülke olacağını öngörmüştü. Fitch, bölgede yer alan Rusya'nın ise yüzde 2 büyüme rakamı ile Türkiye'nin gerisinde kalacağı tahmininde bulunmuştu.

Editör: TE Bilişim