Türkiye İşsizlik Liginde 2. Sırada

Türkiye ekonomisinin en kötü ayını yaşadığı Şubat’ta işsizlik yüzde 16.1’e yükselerek rekor kırdı. İşsiz sayısı 3.8 milyonu geçerken, kriz nedeniyle 6 ayda 1.4 milyon kişi işsiz kaldı. Türkiye, dünya işsizlik liginde Güney Afrika’nın ardından ikinci oldu.
İşsizlik rekora doymuyor. Küresel krizin başlaması ile birlikte tırmanan işsizlik, Şubat'ta yüzde 16.1 yükselerek yeni bir rekor kırdı. İşsiz sayısı 3.8 milyonu geçti. Geçen yılın aynı döneminde işsizlik oranı yüzde 11.9 , geçen ay ise yüzde 15.5 düzeyindeydi. Böylece küresel kriz, 1.4 milyon kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Bu da, krizin derinleşmeye başladığı Eylül 2008'den bu yana her gün 3 bin 800 kişinin işsiz kaldığı anlamına geliyor. Reel sektörde yaşanan kan kaybı nedeniyle, tarımdışı işsizlik oranı da tırmanmaya devam ediyor.

Bir milyom umutsuz

Ocak'ta yüzde 19 olan tarımdışı işsizlik oranı, Şubat'ta yüzde 19.8'e çıktı. Genç işsizlerin sayısı ise ürkütücü boyutlara yükseldi. 15-24 yaş grubunda işsizlilerin sayısı 1.2 milyona ulaştı. Geçen yılın aynı ayında göre 7 puan birden artan genç işsizlik oranı yüzde 28.6 oldu. Yani, her üç gençten biri işsiz... Şubat itibarıyla iş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı 2 milyon 486 bin oldu. Bu rakama 3.8 milyon işsizde eklenince, 'gerçek işsiz' sayısı 6.5 milyona, 'gerçek işsizlik oranı' ise yüzde 25'e çıkıyor. İş bulma ümidi olmayanların ve umutsuzlar olarak adlandırılanların sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33 artarak 930 bine ulaştı.


Tarım istihdam yarattı

İstihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 85 bin kişi azalarak, 19 milyon 779 bin kişiye düştü. Tarım sektöründe çalışan sayısı 206 bin kişi arttı. Sanayi ve hizmetler sektöründeki sorunların devam etmesi nedeniyle tarım dışı istihdam 291 bin kişi azaldı. İşsizlik oranın artışından önemli bir rol oynayan işgücüne katılım oranındaki artış Şubat'ta da devam etti. İşgücüne katılım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1.3 puanlık artışla yüzde 45.9 olarak belirlendi.
Türkiye İşsizlik Liginde 2. Sıraya yükseldi
işsizlik liginde üst sıralardaki yerini Şubat ayında da korudu. G.Afrika'nın ardından Türkiye tekrar dünyada en yüksek işsizlik oranına sahip ikinci ülke oldu. İspanya'da işsizlik Şubat'ta yüzde 15.5 olmasına rağmen, Mart'ta yüzde 17'yi geçti. Uzmanlar, İspanya'da işsizliğin yüzde 20'ye kadar yükselmesini bekliyor. Mart'ta işsizlik gerilerse, Türkiye yine İspanya ile yer değiştirecek. Yıllardır kronik işsizlikle mücadele eden Güney Afrika'da ise işsizlik yüzde 23 düzeyinde bulunuyor. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da, "Giderek büyüyen ve bir sosyal felaket halini alan işsizlikle mücadele konusunda Ulusal Politika belirlenmesi için Ekonomik ve Sosyal Konsey acilen toplanmalı, ayrıca konu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ele alınmalıdır" çağrısı yaptı.
Ekonomide canlanma ile %16 nın altına iner
Aslında Şubat'ta işsizliğin yeni bir zirve yapacağı tahmin ediliyordu. Çünkü Şubat, ekonomik aktivitenin en düşük seviyeye geldiği ay olarak tarihe geçmişti. Mart'la birlikte sanayi verilerinde sınırlı bir toparlanma başladı. Bu nedenle, ekonomistler işsizlikte en kötünün Şubat'la birlikte geride kalacağını tahmin ediyor. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Erhan Aslanoğlu, Mart'ta işsizliğin yüzde 16'nın altına gerileyeceğini öngörüyor. Aslanoğlu, "Mevsimsel etkiler ve ekonomideki canlanma nedeniyle işsizliğin Mart'ta yüzde 16'nın altına gerilemesini bekliyorum" dedi. "Yaz aylarında düşüş olsa da bu kalıcı olmayabilir" diyen Aslanoğlu, "Sonbaharla birlikte işsizlik yeniden tırmanışa geçebilir. Yılı yüzde 15'li seviyelerde kapatırız" dedi.

 
Editör: TE Bilişim