Türkiye Hangi Konuda "Tek Ülke"?

ABD'de yayımlanan savunma dergisi Defense News'a röportaj veren Peres, muhabirin, “Erdoğan ülkesini İsrail'le ortaklıktan uzaklaştırıp radikal İslam'a doğru mu götürüyor?" sorusuna, “Türkiye dünya üzerinde, demokratik olmayan bir kurumun, yani ordunun, demokrasiyi korumakla görevli olduğu tek ülkedir. Gerçekten de öyleydi. Ancak ordunun rolü değişti. Şimdi soru, Erdoğan'ın kendi Müslüman nüfusunu demokrasiye doğru mu götüreceği, yoksa demokratik güçlerin daha İslamcı bir devlet mi isteyeceğidir" yanıtını verdi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi üyeliğe almakta ayak sürümesinin Ankara'da hayal kırıklığına yol açtığını ve Ankara'nın yeni arayışlar içine girmesine neden olduğunu kaydeden İsrail Cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın farklı doğrultuda gitmeye daha ne kadar devam edeceğini bilemediğini söyledi.

Şimon Peres, Türkiye'nin İsrail ile Suriye arasında rol oynamak istediğini hatırlatarak, “Ancak bir arabulucu olursanız, bir tarafa yakın olmaktan vazgeçip ortada durursunuz" dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı, Defense News'un, “Ankara Suriye ve İran'la stratejik ilişkiler peşinde koşarken, İsrail, Türkiye'ye yüksek teknolojili silahlar satacak mı?" şeklindeki sorusuna ise, “İşbirliği konusunda çok dikkatli olmalıyız, çünkü bu ilişki uzun yıllar içinde oluştu. Türkiye bölgemizde saygın bir ülkedir ve NATO üyesidir. Sabırlı olmalı ve haritayı iyi okuyup iki ülke arasındaki anlık gerginliklerin kurbanı olmamalıyız" diye cevap verdi.

Peres, Türkiye'nin İran'ın yanında yer almasının dünya ölçeğindeki saygınlığını azaltacağını da öne sürdü.

Editör: TE Bilişim