"Türk-İş Greve Gidecekse, Buyursun"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Sakarya İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada Türk-iş’le yapılan toplu görüşmeleri değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan, “İşçilerle masadayız ve kendilerine diyoruz ki: Gelin bak etmeyin. Size 2009 için 3 4.5 yani ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda yüzde 4.5 zam yapalım. Eğer yıl sonu itibarıyla bu yaptığımız zam enflasyonun altında kalırsa aradaki farkı size ödeyeceğiz, enflasyon farkını ödeyeceğiz'' diye konuştu.

Bir kriz döneminden geçildiğini ifade eden Erdoğan, ''Şu anda Ereğli Demir Çelik'te işçilerin maaşı yüzde 30 düşük olarak toplu sözleşme imzalandı. Macaristan'da sendikalarla yüzde 30 düşük sözleşme imzaladılar. Daha biz böyle düşük bir şey imzalamıyoruz sizinle. Tam aksine diyoruz ki: 3 4.5 olarak gelin bu işi imzalayalım. Eğer enflasyonun altında kalırsa aradaki farkı da vereceğiz. Çünkü sizi enflasyona ezdirmeyeceğiz, sözümüz bu.

Bunun da istismarını yapıyorlar. Şimdi de diyorlar ki efendim neymiş, 'greve gideceğiz.' Kusura bakmasınlar, eğer greve gideceklerse buyursunlar gitsinler. Gücümüz neyse bunu vereceğiz. Bana ait özel kasalarım yok.”

"Cevabımızı eylemlerle vereceğiz"

Başbakan'ın açıklamalarına yanıt, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'dan geldi. Kumlu, "Cevabımızı eylemlerimizle vereceğiz" dedi.

Başbakan'ın açıklamalarını ‘talihsizlik’ olarak değerlendiren Kumlu, Başbakan'ın toplu iş sözleşmesi düzenini kavrayamadığını söyledi. Kumlu, "Bu düzende, ‘vermiyorum’ diye bir yaklaşım kabul edilemez, müzakere esastır" dedi.

Başbakan'ın, ‘çalışanları enflasyona ezdirmiyoruz’ sözlerinin doğru olmadığını söyleyen Türk-İş Başkanı, "Biz enflasyon oranında zam istiyoruz ama vermiyor. Bizi yüzde 3, yüzde 4 gibi komik oranlara mecbur etmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim