"Sigorta Maliyet değildir"

Su araçlarının gövde ve sorumluluk sigortalarını tek bir çatıda toplayan Türk P&I öncülüğünde düzenlenen ‘Türk Denizciliği’ne Bakış’ paneli, deniz turizmi ve yatçılığın cazibe merkezi Marmaris Netsel Marina’da gerçekleşti.

Sektörün uzman isimleri ve denizcilerini bir araya getiren panelin konuşmacıları arasında Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Başkanı Halil Bağlı yer aldı.

Ahmet Selçuk Sert "Turizmin ortak noktası deniz turizmi"

Yat bağlama ve çekek yeri kapasitesi ile Türkiye genelinin yüzde 13’ünü karşılayan Marmaris’te gerçekleşen ‘Türk Denizciliği’ne Bakış’ panelinde konuşan Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert “Denizciliğin ekonomideki değeri 17.5 milyar $. Denizciliğin ve turizmin ortak noktası deniz turizmi. Deniz turizmi sezonda 7/24 emek yoğun işlev yerine getiriyor. 1 milyon kişi/gece konaklama ve 100 bin misafire ulaştı. Bu sektör turizmden yüzde 20 pay alıyor. Turizmde yatak sayısına bakıldığında yoğunluk denize kıyısı olan bölgelerde görülüyor. Sigorta mevzuatı turizm yönetmeliğine göre düzenleniyor ve mevzuat mal varlığına göre oluşturuluyor. Fakat teknelerin çevreye verdiği zarar çok yüksek olabilir. Riski dağıtarak güvence altına almalıyız. Türk P& I maliyetleri oldukça düşürdü. Denizlerdeki sivil can güvenliği açısından mevzuatı düzenleyip Mayıs ayı içerisinde sonlandırmayı planlıyoruz. Sektör ve sigorta şirketleri buna hazır. Deniz turizmi önemli bir gelir kaynağıdır" dedi

Tamer Kıran:"Türkiye’nin lokomotif limanlarından biri Marmaris"

Panelde konuşma yapan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran “Cari açık sorunu yaşayan ülkelerde yabancı paraya dayalı her türlü gelir önemlidir ve ekonomiye büyük katkısı olur. Deniz turizmi de bu anlamda önemli bir gelir kaynağıdır. 10 bin üyeye sahibiz, 4 bini fiilen deniz turizmiyle ilgileniyor. Denizcilikte deniz taşımacılığı yüzde 35 ile birinci, gemi inşa ve tamir bakım sektörü yüzde 25 ile ikinci, limanlar yüzde 17 payla üçüncü sırada. Deniz turizmi bu sektörlerden sonra geliyor. Deniz olmazsa turist gelmez, denizcilik desteklenmeli. Sigorta maliyet değildir. Bütün üyelerimize konuya böyle yaklaşmalarını ve bu imkanı değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Potansiyelimiz yüksek, deniz turizminin turizm gelirleri içindeki payını daha yukarılara çekebiliriz” dedi. 3.650 tekne kapasitesi ile güney Ege’nin en büyük ve modern yat limanına sahip ve Türkiye’nin lokomotif limanlarından biri Marmaristir." dedi.

Halil Bağlı “Marmaris olarak sezona hazırız" 

 Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Başkanı Halil Bağlı :“Marmaris olarak sezona hazırız, tüm tekneler, yatlar hazırlıklarını tamamladı. Son 3 yıla baktığımızda rezervasyonlarda ciddi artış var. Talep yüksek. Mavi tur teknelerinde rezervasyonlar ciddi rakamlara ulaştı” dedi.

Ufuk Teker:"Teknelerin yüzde 95’i denizlerde teminatsız dolaşıyor"

 Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker :“turizm sezonu açıldı, ancak tekneler doğru teminatlarla sigortalanmıyor. Teknelere binen yerli ya da yabancı turistler korunmuyor. 61 marina, 25 bin yat bağlama kapasitesine sahip Türkiye’nin, turizm başkentleri sayılan Antalya, Bodrum, Marmaris gibi önemli merkezlerde faaliyet gösteren yaklaşık 2 bin 500 gezi teknesi ve guletin yüzde 95’i denizlerde teminatsız yol alıyor. Yaklaşık 3.5 milyon turist sigortasız koşullarda denizlere açılıyor. Özellikle Marmaris gibi dünya turizminin ilgisini çeken lokasyonlarda gerek risklerin ortadan kaldırılması gerekse güvenli denizcilik ve yolcu güvenliği, uluslararası platformlarda ciddi bir öneme sahip” dedi.

"Her tekneye uygun paketler hazırlanabiliyor."

Genel Müdür Teker sözlerine şöyle devam etti:"Türkiye’de yat sigortacılığı konusunda da uzman marka olan Türk P&I hem yerli hem yabancı bayrakta risk kabul ediyor. Türk P&I özel amaçlı tekne ve yatlar için çıkardığı ‘Trafik Yat Sigortası’ ürünü ile geçtiğimiz yıl önemli bir ivme sağladı. Özellikle lüks ve mega yatlar tarafından tercih edilen sigortanın prim tutarı yıllık 300-400 dolardan başlayıp teknelerin gross ton büyüklüklerine göre fiyatlandırılırken, her tekneye uygun paketler hazırlanabiliyor. Sektörde ‘denizin trafik sigortası olarak adlandırılan bu ürünün yanı sıra ‘Tekne ve Makine sigortası’ ile başarı yakalayan Türk P&I bu branşta Türkiye’de ilk 5 şirket arasına girdi. Önümüzdeki yıl ise ilk 3 şirket içerisinde yerini almayı hedefliyor. Yolcular P&I sigortasını sorgulamalı! Türkiye’de riske en açık araçlar arasında günübirlik tur yapan tekneler geliyor. Bu araçların çalışma müsaadeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından veriliyor. Bu teknelerin her yıl yenilemek zorunda oldukları denize elverişlilik belgelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı sigorta zorunluluğu isterken 3. şahıslara karşı teminat limitleri belirtilmiyor. Seferlere katılan yolcular sigortalı görünse de ne yazık ki tazminat limitleri yok."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Liman Başkanlıklarının gezi teknelerinin sigortasız denize açılmalarına müsaade etmemesi gerektiğini ifade eden Türk P&I Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker “Denizde kazalar kara ulaşımına göre az olsa da hasarları ne yazık ki büyük oluyor. Burada yolculara da büyük görev düşüyor. Tavsiyemiz sigortasız araçlara binmemeli ve sigortayı sorgulamalıdır. Aksi takdirde herhangi bir olumsuz durumda hiçbir şekilde yasal haklarını temin edemezler. Türk P&I gezi tekneleri için sunduğu sigorta ürünlerinde, yolcular, çevre, mürettebata karşı tüm sorumluluklar sigortalanıyor” diyor.

Panel soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim