Tuncay Güney Firari Olarak Aranıyor

İSTANBUL – İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Tuncay Güney'in firari şüpheli olarak arandığını, hakkındaki soruşturmanın da devam ettiğini bildirdi. MİT'ten mahkemeye gönderilen yazılarda da, ''Tuncay Güney'in hiçbir zaman teşkilatta çalışmadığı, Ergenekon şemasının hazırlanmasına MİT'in katkı yapmadığı" belirtildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, dosyaya gelen evrakları okudu.

Buna göre, Tuncay Güney'in havaalanı giriş çıkış kayıtlarının sorulması için gönderilen yazıda, kayıtların bir ay süreyle saklandığı, bunun dışında herhangi bir kaydın bulunmadığı ifade edildi.

Mit'ten gelen yazıda da Tuncay Güney'in 2001 yılındaki mülakatına MİT'ten herhangi bir görevlinin katılmadığı belirtilirken İstanbul Emniyet Müdürlüğü de Güney'in sorgusuna MİT'ten ve Genelkurmaydan herhangi bir görevlinin katıldığına ilişkin bilgilerinin olmadığını iletti. İstanbul Emniyeti ayrıca, Güney'in istihbarat şubesinde ayrı bir mülakatının alınmadığını, 2001 yılında ise Organize Suçlar Şubesinde mülakata alındığını bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından gönderilen yazıda da Tuncay Güney'in "Ergenekon" soruşturması kapsamında firari şüpheli olarak arandığı, Kanada adli makamlarına "istinabe yoluyla" ifadesinin alınması için yazı yazıldığı, hakkındaki soruşturmanın devam ettiği bilgisi tekrarlandı.

Gümrük Müsteşarlığından gelen yazıda, Tuncay Güney'in Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a giriş çıkış yaptığı belirtildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığı tüm yazışmalar da dört klasör halinde gönderildi.

Danıştay'a saldırı davasının sanığı Osman Yıldırım'ın terhis belgesi örneği sağlık raporuyla birlikte gönderilirken, sanıklar Mete Yalazangil ve Muzaffer Şenocak ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT'ten gönderilen yazılarda ise bu sanıkların anılan kurumlarla herhangi bir irtibatlarının olmadığı kaydedildi.

Sanıklardan elde edilen belgelerin incelenmesi amacıyla bilirkişi ismi bildirmesi istenen MİT'ten mahkemeye gönderilen yazıda, "Yasa gereği MİT'in isim bildiremeyeceği" kaydedildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ise mahkemeye üç görevlinin bilirkişi olarak ismini gönderdi.

Birleştirme talebiyle gönderilen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin Taner Ünal ve Ahmet Cinali'nin sanık olarak yer aldığı dava dosyası ile İzmir'de süren Ahmet Tekin Baykal'ın da çete kurmaktan yargılandığı "Anafor" davası dosyaları mahkemeye ulaştı.
Duruşma sanık ve avukatlarının talepleriyle devam ediyor.

Şemada Mit'in Katkısı Yok

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün duruşmanın öğleden sonraki bölümünde dosyaya gelen yazıları okumuştu.

Buna göre, Başbakanlık Teftiş Kurulundan gönderilen yazıda, Kutlu Savaş tarafından hazırlanan ''Susurluk Raporu''nun orijinal halinin Teftiş Kurulunda bulunmadığı belirtildi. Yazıda, raporun tek nüsha olarak düzenlenip dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a sunulduğu vurgulandı.

Yine mahkemenin talebi doğrultusunda MİT Müsteşarlığından gönderilen yazılarda da, ''Tuncay Güney'in hiçbir zaman diliminde ve konumda teşkilat bünyesinde çalışmadığı belirtilirken, Ergenekon şemasının hazırlanmasında MİT tarafından herhangi bir katkının yapılmadığı, şemanın da 'spesifik bilgilerin kağıda aktarılmasından' oluştuğu'' bildirildi.

Editör: TE Bilişim