TÜBİTAK "BÜYÜK PATLAMA" VERİLERİNİ TÜRKİYE'YE GETİRECEK

ANKARA - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde (CERN) gerçekleştirilen "büyük patlama" deneyi verilerini, ortak bilgisayar ağı (TR-Grid) ile Türk araştırmacıların hizmetine sunacak. 

Türk araştırmacılar, TÜBİTAK'ın sisteminde bulunan simülasyon, modelleme ve analiz yazılımları ile "büyük patlama" verilerini kullanarak CERN benzeri çalışmaları Türkiye'de yapabilme olanağına kavuşacak. 

Bu çalışmalar sonucunda 10 Eylül 2008'de başlayan CERN deneylerinde ortaya çıkan verilerin bir kısmı düzenli olarak Avrupa'daki ortak bilgisayar ağı sistemi olan "Enabling Grids for E-sciencE" (EGEE) altyapısı üzerinden Ankara'daki Türkiye'nin ortak bilgisayar ağı TR-Grid Tier 2 veri merkezlerine akacak.Bu merkezlerde depolanacak veriler, Türkiye'de bulunan tüm araştırmacı ve akademisyenlerin kullanımına açık olacak. 

CERN'deki deneylerde çalışan 50'nin üzerinde Türk fizikçinin TR-Grid kullanıcı kaydını yapan ULAKBİM, ayrıca CERN verilerine ulaşma ve bu veriler üzerinden çalışma yapma konusunda da araştırmacıları bilgilendirdi. 

ULAKBİM tarafından işletilen Ulusal Akademik Ağ (ULAKNET) üzerine konuşlandırılan Türkiye'nin ortak bilgisayar ağı "TR-Grid"in altyapısı, Avrupa Araştırma Ağı GEANT'a 5 Gbps hızla bağlı. 

TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Prof. Dr. Cem Saraç, Türkiye'deki akademisyenlere, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seslenerek, "TR-Grid" kullanıcısı olmalarını istedi. 

Saraç, araştırmacıların tüm CERN'le ilgili deney verilerinin de dahil olduğu pek çok araştırma alanı ile ilgili verilere "www.grid.org.tr/uyelik" sayfasından online üyelik formu doldurarak ulaşabileceklerini bildirdi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim