"TRT Özerk Bir Kurumdur"
 
İsrail’in ‘Ayrılık’ dizisine çok sert notasına, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’ndan aynı sertlikte yanıt geldi.


Davutoğlu, Gazze’deki saldırılar karşısında Türkiye’nin sessiz kalamayacağının altını çizip, “Bu hassas ortamda İsrail ile askeri bir görüntü içinde olamayız” dedi. Trajedinin bitmesini istemenin İsrail karşıtlığı olarak görülemeyeceğini de kaydeden Davutoğlu, “Aynı trajedi İsrail’de yaşansa ona da karşı çıkarız” diye konuştu ve ekledi: “TRT özerk bir kurum. Türkiye de sansüre dayalı bir ülke değil.”

TÜRKİYE ile İsrail arasında “Anadolu Kartalı” tatbikatı ve TRT’de yayınlanan “Ayrılık” dizisi nedeniyle baş gösteren kriz, İsrail notasının ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dün yaptığı açıklamalarla doruk noktaya ulaştı. Bosna Hersek’e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

Askeri görüntü beklenmesin

“İsrail’in Gazze’deki saldırıları karşısında Türkiye olarak sessiz kalamayız. Bu kadar hassas bir dönemden geçerken, Türkiye, askeri görüntülü şeyler içinde olmamaya özen gösterir. Gazze’deki insani trajedi bu şekilde sürerken, bizim askeri bir görüntü vermemizi kimse bizden bekleyemez. Gazze’deki trajedi duracak, barış çabaları hem Filistin hem Suriye-İsrail ayağında tekrar hayata geçirilecek ve en önemlisi barış psikolojisi bölgeye hakim olacak. Bizim istediğimiz bu.

‘Bu, İsrail karşıtlığı değil’

‘Gazze saldırıları yıllardır var’ denilemez. Çünkü geçen yıl yapılanlar noktasal, operasyoneldi. Gazze’de yaşananlar, bu yoğunluktaki bir şehre yapılabilecek en kapsamlı askeri saldırılardı. Bu yakın dönemde örneğine az rastlanır ve yaralananların da çoğunun kadın ve sivil olduğu saldırılardı. Bunları olmamış kabul edemeyiz. Türkiye ölçeğindeki bir ülke buna sessiz kalabilir mi? Bir an önce Gazze’deki bu durum düzeltilmeli. Bunu istemek İsrail karşıtlığı değildir, bunu istemek insani bir durumdur. Bunun doğru anlaşılması lazım.

‘Barış emeğimiz heba oldu’

Başbakan Tayyip Erdoğan ve ben dolaylı görüşmelere (İsrail-Suriye arasında) başlayabilmek için yıllardır gizli diplomasi ile büyük bir emek verdik. İsrail karşıtlığı olsaydı, bu emek verilir miydi? İnşa ettiğimiz bir barış çabası tek bir hamleyle berhava edildi. Aynı durum bir Yahudi topluluğu için, İsrail için söz konusu olursa, askeri bir saldırı tek bir şehre yönelik olursa ona da tepki veririz. Biz çocukları, kadınları korumakla ve onların geleceğini tehdit eden unsurları engellemekle yükümlüyüz. Bölgemizde savaş, askeri gerginlik istemiyoruz.”
 

Editör: TE Bilişim