TRT Geri Adım Attı 
 
Oto radyo faturasını ayrı kestirene düşük bandrol

TRT, kamuoyu tepkisi üzerine, otomobil radyolarından alınacak bandrol ücretinde geri adım attı. Araç bedeli üzerinden binde 8 olarak uygulanacağı açıklanan bandrol ücreti, radyo faturasının ayrılması halinde eski rakama inecek.

Otomobil radyolarının bandrol ücretinde yapılan zamdan geri adım atıldı. Geçen hafta sonu ani bir kararla yeni alınacak otomobillerdeki radyoların bandrol ücretlerine zam yapan hükümet, kamuoyunun tepkisi üzerine TRT üzerinden bir açıklama yaptı. Otomotiv sektörünün çatı örgütleri Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) ve Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) itirazlarını değerlendiren TRT'nin sürpriz açıklaması kafaları karıştırdı.

YÜZDE 16'LIK PAY

TRT'nin otomotiv firmaların gönderdiği yazı, ODD ve OSD tarafından kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada, radyo maliyetinin otomobilden ayrı olarak faturalandırılması halinde, eski bandrol ücreti olan yüzde 16'lık payın geçerli olacağı bildirdi. Bu açıklamaya göre, radyo maliyetini otomobilin maliyetinden ayrı olarak faturalandıran şirketler, TRT bandrol ücretini eski sisteme göre ödeyecek. Yani sadece radyonun bedeli üzerinden yüzde 16 TRT bandrol ücretini ödemeye devam edecekler. Radyo maliyetini ayrı faturalandırmayan firmalar ise, yeni kararnamedeki gibi aracın fiyatının binde 8'i oranında ücret ödemek zorunda kalacak. Bir başka deyişle, daha yüksek bandrol ücreti ödeyecekler.

200 TL'YE ÇIKMIŞTI

Geçen hafta sonu Resmi Gazete'de sessiz sedasız yayımlanan kararnamede, otomobillerdeki radyo-teyp bandrol ücreti, otomobilin fiyatına endekslenmişti. Daha önce, bandrol ücreti otomobildeki radyonun bedeli üzerinden alınıyordu. Örneğin orta sınıf bir araçta TRT bandrol payı olarak 32 TL olarak ödenirken, yeni kararnameyle bu rakam en az 200 TL'ye çıkmıştı.

VE YENİ DÜZENLEME

Ancak TRT'nin duyurusu, kafaarı karıştırdı. Çünkü, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kararnamede söz konusu bu düzenleme yer almıyor. Dolayısıyla, kanun hükmünde kararnamede bulunmayan bir maddenin TRT tarafından açıklanan bu yorumla nasıl uygulanacağı merak ediliyor.

ODD VE OSD: LEHTE BİR DURUM YARATILDI

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Durak ve ODD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar imzalarıyla yapılan ortak açıklamada Bakanlar Kurulu kararı kapsamında bandrol ücretlerine getirilen değişiklik konusunda TRT Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmenin ardından her iki dernek tarafından şu açıklama yapıldı:

BİNDE 8 OLUMLU

'Yeni düzenlemede taşıt bedeli üzerinden bandrol almayı kendi lehlerine uygun bulmayan mükelleflerin bu taşıtlara ait cihaz bedellerini ayrıca tevsik etmeleri (belgelemeleri) halinde taşıt bedeli yerine söz konusu cihazların ÖTV ve KDV hariç bedelleri üzerinden eskiden olduğu gibi yüzde 16 oranında bandrol alma imkanı da bulunmaktadır. Daha önce yüzde 16 olan tahsil oranlarının binde 8 olarak düşürülmesi lehte bir durum yaratmaktadır.'

Editör: TE Bilişim