Toplu Görüşmede Sonraki Süreç Ne?

Hükümet ile sendikalar 2010 yılında memur maaşlarına uygulanacak zam konusunda anlaşamamıştı. 15 gün boyunca neler yaşandı. Bundan sonra ne olacak ?

Hükümet adına görüşmeleri yürüten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı süreci TRT'ye değerlendirdi.

Rakamlar konuşuldu, oranlar teklif edildi. Toplu görüşmelerde 15 günlük maraton tamamlandı.

Görüşmelerin daha ilk günü, sonrasının hareretli olacağına dair sinyaller veriyordu. Daha ilk toplantıda KESK masadan kalkmıştı.

Memur-Sen ve Kamu-Sen ise görüşmelere sonuna kadar devam etti.

2010 yılında memurlara uygulanacak zamla ilgili hükümetin ilk önerisi yüzde 2 artı 2 oldu.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Toplu görüşme süreci bitmiştir." derken, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da "Bunu imzalayamayız." diya konuştu.

Hükümet rakamı yüzde 2 buçuk artı 2 buçuğa yükselttiyse de etkili olmadı.

Masanın sonucu mutabakatsızlık oldu.

Kamu-Sen konuyu Uzlaştırma Kurulu'na götürdü.

Ancak bu süreçte sadece zam konusu görüşülmedi. Mutabakata varılan birçok konu da vardı. Bunların birçoğu memurun maddi durumunu düzeltmeye yönelikti.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı konuyla ilgili şunları söyledi:"45 tane maddeyle sendikalarımız sorunlarını gündeme getirdiler. Bunlar üzerinde enine boyuna müzakere yaptık ve bunlardan 22 tanesini yapabileceğimizi, ki bunlardan bazıları yasal düzenlemeyi, bazıları idari işlemi gerektiriyor, bunları biz gerçekleştireceğiz. 22 Madde."

22 madde arasında çocuk yardımında sayı sınırının kaldırılması, memurlara emekli olurken verilen 500 liranın 750 liraya yükseltilmesi, çalışanlarından daha az maaş alan yöneticilerin maaşlarının düzenlenmesi, sağlık çalışanlarının mesailerinin 8 saate düşürülmesi, giyecek yardımlarının nakit olarak yapılması gibi düzenlemeler yer alıyor.

Şimdi top Uzlaştırma Kurulunda.

Kurul, konuyla ilgili 5 gün içerisinde bir karar verecek ve bu kararı hem hükümete hem de sendikalara iletecek.

Tarafların kurul kararını kabul etmek gibi bir zorunluluğu bulunmuyor.

Bu süre içinde rakamın yükselme ihtimali var mı? sorusuna yazıcı "Büyümeyen dolmayan bir ambardan belli kesime kaynak aktaracaksınız. Biz bu rakamı da şundan verdik. Başbakanımız şunu ifade etti. Ben memuru enflasyona ezdirmeyeceğim, enflasyon oranında zam vereceğim, hep bunu böyle söyledi. Önce 2 artı 2 dedik. Sonra da işçilere de 2,5 artı 2,5 vermiştik. Dolayısıyla memura da bu rakamı verdik. Bu son nihai rakam diye düşünüyorum." yanıtını verdi.

2010 yılında memur maaşlarına uygulanacak zam ile ilgili son sözü ise Bakanlar Kurulu söyleyecek.

Editör: TE Bilişim