"Tedbirimizi Aldık Halkı Üşütmeyeceğiz"

Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği gazı kesmesiyle başlayan krizden Türkiye de nasibini aldı. Türkiye’nin günlük gaz tüketiminin yaklaşık üçte birinin geldiği Batı Hattı’ndaki kesinti sonrasında sorunun aşılması için müzakereler sürüyor.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Enerji Bakanı Hilmi Güler şunları söyledi: “Ne yaptığını bilen bir ekiple çalışıyoruz. Halkımızı üşütmeyeceğiz. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesi için gayret ediyoruz. Bir yandan diplomatik görüşmeleri büyükelçiler ve bakanlar seviyesinde sürdürüyoruz. Başbakan da kendi muhataplarıyla gerekirse görüşecek. Bununla ilgili diğer ülkelerin bakanları da devrede. Bunun bir an evvel çözülmesi en büyük arzumuz.

Sorunu yönetiyoruz
Şu anda sorunu yönetiyoruz; bir sorun yok. Bunun çok uzun da sürmemesi lazım. AB ve hattın geçtiği ülkelerin bakanları devrede, bir sorun olacağını düşünmüyorum. Gazprom da bu işin çözümünü arzu ediyor. Gazprom bize verdiği gazı artırdı, İran da artıracak. Şu anda İran’dan gelen miktar bize yetiyor. Kendi dengemizde daha fazlasını talep etmedik; gerekirse alacağız. İşin ciddiyetini biliyoruz, aldığımız tedbirlerle bu işi yönetiyoruz. Doğalgaz tesislerimiz en yüksek verimde çalışıyor.”

Mevcut durum karşısında bazı tedbirler aldıklarını ifade eden Güler, “Birinci olarak LNG terminallerimiz tam kapasite çalışacak. Yer altı depomuzun kapasitesini artırmıştık, gayet güzel çalışıyor. Termik santrallarla ilgİli ikincil yakıtlara geçme direktifini verdik. İkili yakıt kullananlar bu direktifi aldı. Barajlarımızda tekrar kullanmadığımız kapasiteleri devreye sokuyoruz” diye konuştu.

‘Bir hafta sorun olmaz’
Reuters’a konuşan Enerji Bakanlığı’ndan bir yetkili, bir hafta boyunca gaz arzında sorun olmayacağını, bunun ardından İran’dan daha fazla gaz almaya başlanabileceğini belirtti. Aynı yetkili, Yunanistan’ın Türkiye’den ek doğalgaz talep ettiğini ancak buna olumlu yanıt verilmediğini ifade etti.

İGDAŞ: İstanbul'da kesinti olmayacak
Öte yandan İstanbul kentine doğalgaz pazarlayan İGDAŞ, İstanbul’da herhangi bir gaz kesintisi olmayacağını açıkladı.

İGDAŞ açıklamasında “Bulgaristan üzerinden gelen batı hattındaki doğalgaz kesintisinin ardından Botaş derhal önlem almış ve TPAO’nun Silivri’deki BOTAŞ’a tahsisli deposu ve Marmara Ereğlisindeki BOTAŞ’ın LNG tankları devreye alınmıştır. Bu alanlarda 2 milyar metreküplük bir rezerv bulunmaktadır. İstanbul’un günlük doğalgaz tüketimi ortalama 25-28 milyon metreküptür. Dolayısıyla İstanbul’da doğalgaz kesintisi yoktur ve kesintiye sebep olacak bir durum da yaşanmamaktadır” denildi.

Editör: TE Bilişim