Tasarruflu Lambada Büyük Tehlike      
   
Avrupa Birliği ülkeleri 1 Eylül tarihinden itibaren zorunlu olarak tasarruflu lamba uygulamasına geçiyor ancak sözkonusu lambaların sağlık için büyük tehdit oluşturduğu belirtildi.

Avrupa Birliği ülkeleri 1 Eylül tarihinden itibaren tasarruflu lamba kullanımını zorunlu hale getiriyor. Bu tarihten itibaren AB sınırları içindeki her evde sadece tasarruflu lambalar kullanılacak. Ancak bilim insanları tasarruflu lambaların beraberinde büyük bir tehlike taşıdığını belirtiyor.      

Yasak öncesi açıklama yapan Alman bilim insanı ve ışık uzmanı Alexander Wunsch, tasarruflu lambaların baş ağrısından tutunda kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi. Wunsch ampullerin yerini alacak bu lambaların yanlış kullanımı halinde kalp hastalıkları, diabet, sinir sistemi bozukluğu, göğüs ve protast kanserine neden olabileceğini belirtti. Wunsch ampullerin yaydığı ışınların doğal olduğunu ancak tasarruf lambalarının yaydığı ışınların kansorojen etkisi olduğunu söyledi. Tasarruf lambalarının içeriğinde bulunan cıvanın da insan sağlığı için büyük tehlikeler barındırdığını ifade eden Wunsch, "Politikacılar ve çevre örgütlerinin tasarruf lambası gibi cıva içeren ürünlere neden karşı çıkmadığını anlamış değilim" dedi.

Göz doktoru Bernhard Lachenmayr da ışık kırmayan lens takan kişilerin gözlerinde kalıcı hasarlar meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Mustafa Karakuş/hurriyet.com.tr

Editör: TE Bilişim