Tahta parçasından Kemik Üretildi

Geliştirilen yeni ve doğal yöntemle bir kaç yıl içinde ‘insan kemiği’ üretmenin mümkün olacağını söyleyen araştırmacılar tahta parçasının çeşitli kimyasallarla girdiği reaksiyon sonucu yaklaşık 10 gün içerisinde insandaki kemik dokusuna dönüşebildiğini açıkladı.

Araştırmada ısı yardımıyla tahtanın içindeki su ve proteinleri alınarak, kalsiyum karbonat haline gelmesi sağlandı ve ortaya kimyasal olarak kemikten ayırt edilemeyen bir madde çıktı. Elde edilen kemikteki delik ve kanalların titanyum kemiklerde bulunmadığı ve bu protezin vücutla daha kolay bütünleşeceğini söyleyen araştırmacılar, araştırma sonucunun umut verici olduğunu dile getiriyor.

Bolonya yakınlarındaki Faenza’da bulunan Istec Biyoseramik Laboratuvarı’nda elde edilen kemiğinin üretiminde daha hafif ve delikli olması sebebiyle bambu benzeri, ‘rattan’ adlı malzeme kullanıldı.

Projeyi yürüten ekibin başında bulunan Dr. Anna Tampieri, üretilen kemiğin şimdiden hayvanlarda kullanılmaya başlandığını ve olumlu sonuç aldıklarını ifade ediyor. “Laboratuvarda ürettiğimiz kemikleri koyunlara naklettik ve başarılı sonuçlar aldık” diyen Tampieri bu buluşun kemik dokusunun yenilenme yeteneğini kaybettiği hastalarda kullanılabileceğini, kanser tedavisinde de başarı sağlayacağını umuyor.

İnsan kemiğine en yakın

Üretilen kemiklerin en az doğal insan kemiği kadar sağlam ve uzun ömürlü olduğunu vurgulayan Tampieri, bu kemiklerin insan vücudunun ağırlığını kaldıracak dayanıklılığa ve hareket kalibiyetini maksimumda tutacak esnekliğe de sahip olduğunu vurguluyor. Üretilen kemiğin bugüne kadar üretilmiş suni kemikler içerisinde insan kemiğine en yakını olduğunu vurgulayan proje lideri, uygun ‘tahta cinsini’ bulmak için yüzlerce araştırma yapıldığını ve sonunda insan kemiğine en yakın maddenin ‘rattan’ olduğunda karar kıldıklarını söylüyor.

Bolonya Üniversitesi Hastanesi’nden ortopedi cerrahı Dr. Maurillo Marcacci’yse üretilen suni kemiği koyunların bacaklarına monte ettikten sonra birkaç ay süreyle kemiğin gelişimini gözlemlemiş. Marcacci, “X-ray cihazıyla yaptığımız incelemelerde kemiğin sağlıklı bir şekilde geliştiğini gördük. Sonucun koyunlarda başarılı olması bizi umutlandırdı” diyor.

Bir kaç ay içinde tahtadan yapılan kemiğin doğal kemikle birleştiğini ve ‘eskisi gibi’ bütün bir parça haline geldiğini gözlemleyen ekip şimdi yapay kemiği insan vücudunda denemeye hazırlanıyor. Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje ucuz, kolay ve doğal olduğu için geliştirilmeye müsait ve ‘umut verici’ olarak nitelendiriliyor.

 

Editör: TE Bilişim