Suudi Arabistan İran'a karşı 'Acil Çözüm' İstiyor

RİYAD/MOSKOVA - ABD İran’a karşı petrol ihracatını tümüyle durdurmaya varabilecek yeni yaptırımlara çalışırken, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suudi Arabistan’da İran’ın vurulması talebine de yorulabilecek “Yaptırımlar yeterince çabuk çözüm olmaz, daha acil çözüme ihtiyaç var” tepkisi aldı.

Clinton, Çin’in petrol ihtiyacını İran’ın değil, Suudilerin karşılaması, böylece Çin’in yaptırımları desteklemeye ikna edilmesi önerisine ise destek bulamadı.
Clinton, Suudi Dışişleri Bakanı Suud el Faysal ve Kral Abdullah ile görüştü. Ortak basın toplantısında Faysal, İran’a yeni yaptırımlara dair  “Biz soruna kısa vadeden bakıyoruz, çünkü tehdide daha yakınız, acil çözüme ihtiyacımız var” dedi. İngilizce konuşan Faysal’ın ‘acilen ağır BM yaptırımı’ mı yoksa ‘İran tehdidine karşı güç kullanılmasını’ mı kastettiği tartışma yarattı.

Bir Suudi dışişleri yetkilisi “Kısa vadede etkisi olmayacak yaptırımlar için zaman harcamanın anlamı yok. Daha somut bir şeye ihtiyacımız var. Askeri saldırı istemiyoruz, zira hâlâ ters tepeceğine inanıyoruz. İsrail-Filistin sorunuyla ilgili bir şey yapılmalı. Mesela ABD İsrail’in Yahudi yerleşimi inşaatlarını durdurmasını sağlayabilir” izahatını getirip ekledi: “ABD yönetiminin vaatlerini tutamamasından ötürü bir güvenilirlik sorunu var.”

Suudlara yarayan savaş...

ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde çıkarmaya çalıştığı yeni yaptırımın beş daimi üyenin hiçbirinden veto yememesi gerekirken, dikkatler Çin ile Rusya’da. Ancak Faysal, Çin’i İran’a karşı harekete geçirebilmek için petrol musluklarını açmayacakları mesajını verdi: “Çin küresel bir güç olarak kendi kararlarından kendi sorumlu. Ne yapması gerektiğine dair tavsiye almaya ihtiyacı yok.” Suudilerin Asya devinin petrol ihtiyacını karşılamak için üretimi artırmaları  petrol fiyatlarının düşürür, savaş ise petrol fiyatlarını yükseltir.
 
Suudi bakan, Clinton’ın Katar’da sarf ettiği ‘İran’ın Devrim Muhafızlarının elinde askeri diktatörlüğe döndüğü’ iddiasına inanma eğiliminde olduğu ve aşırılıkçı politikaya yol açmamasını umduğunu söyledi. Clinton’ın Kral Abdullah ile görüşmesinden memnun kaldığı belirtildi

Bir tuhaf ‘kanıt’ yorumu

En son Suudi kadınlara mahsus bir üniversitede konuşan Clinton “İran nükleer programının barışçı olduğunu iddia ediyor. Ama kanıtlar bu iddiayı desteklemiyor” deyip bölgede nükleer silah yarışı uyarısı yaptı. 

ABD’ye destek çıkan Rus Devlet Başkanı Dimitri Medvedev sözcüsü Natalya Timakova aracılığıyla İran’a yaptırım uyarısı yolladı. Timakova, “Uluslararası topluluk İran’ın nükleer programının barışçıl niteliğine emin olmalı. Ama yükümlülükler yerine getirilmezse kimse yaptırımları dışlayamaz” dedi. Timakova, Medvedev’in bu mesajı misafir ettiği İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya da verdiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim