"Sorumluluk Bende" Dedi Reforma Gidiyor

Amerikan yönetimi, istihbarat servislerinin Noel günü bir yolcu uçağına terör saldırısı girişimini önlemekte yetersiz kalması üzerine bir dizi reforma gidiyor.

Başkan Obama, saldırı düzenleme girişimiyle açığa çıkan güvenlik boşluğunun tüm sorumluluğunu üzerine aldığını açıkladı.

"Vize"ye Sıkı Takip
Halka seslenen Barack Obama, yolcuların baştan aşağı taranmasını sağlayan cihazlardan daha fazlasının devreye sokulacağını, uçaklardaki güvenlik görevlilerinin sayısının arttırılacağını ve vize rejiminin gözden geçirileceğini duyurdu.

Obama’nın açıklamasında, El Kaide’yle yürütülen savaşa rağmen "kuşatma" mantığından uzak duracaklarını vurgulaması dikkat çekti.

"Amerikan İstihbaratı Noktaları Birleştiremedi"
Beyaz Saray’ın konuya ilişkin raporunda ise "Yolcu uçağına saldırı girişimini önleyecek yeterli istihbarat olmasına karşın Nijeryalı genç Abdülmutallib’in potansiyel saldırgan olarak tespitinde başarısız olunduğu" kaydedildi.

Nijeryalı saldırgan Abdülmutallib’in Yemen’de radikal dini liderlerden El-Avlaki ile görüştüğü, El-Avlaki’nin de Teksas’ta askerlerin üzerine ateş açan Müslüman bir binbaşıyla bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştı. Raporda Amerikan istihbaratının "noktaları birleştiremediği" vurgulandı.

Uçaktaki 290 kişinin hayatına kastetmekle suçlanan Abdülmutallib gün içinde mahkeme önüne çıkarılacak.

Editör: TE Bilişim