Şok Diyet Hızla Zayıflatır Ama...

Diyetin mutlaka bir uzman gözetiminde ve kişiye özel olması gerektiğini söyleyen Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. İpek Ağaca, şok diyetlere neden karşı olduğunu ve bu tür diyetlerin zararlarını anlattı.

Şok diyet diye tabir ettiğimiz çok düşük kalorili diyetler kişinin gereksinimine göre düzenlenmemiştir; dolayısıyla her bireyde göstereceği etki farklıdır. Kontrol altında yapılmamaktadır. Halbuki diyet sırasında takip çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmaz. Monotondur, can sıkıcıdır. Çok kısa süre içerisinde kilo kaybı vaat eder. Bu diyetler gerçek kilo kaybı yerine sadece su kaybına ve kas kaybına neden olur. Kaybedilen ağırlık kısa süre içinde geri kazanılır.

İnsan sağlığı üzerindeki etkileri

Baş ağrısı, sinir hali, konsantrasyon bozukları, yorgunluk, uyuşukluk, kardiyak aritmiler, hipotansiyon, mide bulantıları, kusma, kabızlık, diyare (ishal), abdominal şikayetler, safra taşları, bayanlarda menstrüasyon düzensizlikleri, böbrek taşları, kuru cilt, saç dökülmeleri, kolesterol düzeyinde yükselme, mineral yetersizlikleri (Ca, Na, K, Mg, Zn düzeyleri v), bazal metabolizma hızında düşme gerçekleşir. Şok diyetlerin uzun süre devamında ani ölümler meydana gelebilmektedir.

Kişiye özgü beslenme programı

Kişinin; yaş, cinsiyet, boy, kilo, bazal metabolizma hızı, yaşam tarzı-kültür, sağlık durumu, varsa tıbbi tedavisi, ekonomik durumu, iş/öğrencilik durumu, medeni durumu, sosyal statüsü, psikososyal durumu, psikolojisi, beslenme alışkanlıkları, aile öyküsü gibi faktörleri göz önüne alarak kişiye özgü diyetini planlıyoruz. Kişi bu programı uygularken sosyal yaşantısından uzaklaşmadan fazla kilolarından kurtuluyor. Ve kişiyi bir süre düzenli olarak takip ediyoruz. Böylece kişide sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmiş oluyoruz.

Editör: TE Bilişim