Sine-i Millet AK Parti'ye Bağlı !

Anayasa Mahkemesi'nin kapattığı Demokratik Toplum Partisi (DTP), yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 7 Aralık'ta partinin kapatılma davasının esastan görüşüleceği açıklandıktan sonra Meclis grubunun bir araya geldiği ve MYK üyelerinin de toplantı yaptığı anımsatıldı.

Bu toplantılar sonucunda ''Eşbaşkan Ahmet Türk'ün partilerinin kapatılması ve tek bir arkadaşlarının bile vekilliğinin düşürülmesi durumunda Meclis grubunun tümünün istifa edeceğini ve “sine-i millet"e dönüleceğini kamuoyuna açıkladığı'' belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Kararın arkasındayız

''Aynı toplantıda milletvekillerimiz istifa dilekçelerini eşbaşkanlarımıza sunarak sine-i millet kararlılığını göstermişlerdir. Alınan bu kararla ilgili herhangi bir değişiklik ve yeni değerlendirme de söz konusu değildir. Kimi dostlarımızın dayanışma örneği göstererek yaptıkları öneri ve değerlendirmeler sonrasında Meclis’te grup kuracağımıza dair spekülatif haberler yapılmaktadır. Bu ve benzeri tartışmalar partimizin gündeminde değildir, tamamen dışımızda gerçekleşmektedir. Grubumuz fiilen Meclis’ten çekilmiştir ve pazartesi günü (bugün) Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk başta olmak üzere tüm milletvekillerimiz Diyarbakır'a giderek alınan sine-i millet kararını fiili olarak yerine getireceklerdir.

Süreç fiilen başladı

Aynı gün partimizin karar merci olan Parti Meclisi, Demokratik Toplum Kongresi Danışma Kurulu Meclisi ve milletvekillerimizin de katılımıyla yapılacak toplantıda Meclis grubumuzun aldığı istifa kararının nasıl ve ne zaman uygulanacağına dair bir sonuca ulaşılacaktır. Süreç, eşbaşkanımız Sayın Ahmet Türk'ün 12 Aralık'taki açıklamasında belirttiği gibi, fiili olarak başlamıştır ve kararlılıkla sürdürülecektir.'' DTP lideri Ahmet Türk, önceki gün yaptığı açıklamada "Grubumuz fiili olarak parlamento çalışmalarına katılmayacaktır" demişti.

İstifaların kabulü AK PARTİ'ye bağlı

Kapatılan DTP'nin milletvekilleri sine-i millete dönme konusunda kararlı olduklarını açıkladılar. Ancak sine-i millete dönmek için istifaların TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Genel kurul oylayacak

Anayasa'nın 84. maddesinde "İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanı’nca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulu’nca kararlaştırılır" düzenlemesi yer alıyor. İçtüzük'te ise "TBMM üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği Başkanlık Divanı’nca 7 gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine Genel Kurul’ca görüşmesiz karar verilir" hükmü yer alıyor. Buna göre kapatılan DTP milletvekillerinin istifa dilekçelerinin TBMM Başkanlığı'na verilmesi halinde bir hafta sonra Genel Kurul'da oylama yapılacak. AK Parti milletvekillerinin kapatılan DTP'lilerin milletvekilliklerinin düşürülmesine ret oyu vermelerine kesin gözüyle bakılıyor.

Editör: TE Bilişim