Sigarayı Kim, Neden İçiyor?

Araştırma, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi’nce Doğu Karadeniz’deki 5 ilde 6 bin 103 kişinin katılımıyla yapıldı.

KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş araştırma hakkında bilgi verirken sigaranın günümüzde önde gelen ölümcül hastalıkların önlenebilir nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Doç. Dr. Topbaş, ’’Sigara içme, uzun yıllardan beri zevk verici bir alışkanlık olarak toplumda kabul görmüş, ancak sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte dikkat çekmeye başlamıştır’’ dedi.

Her 10 Saniyede 1 Kişinin Ölüm Nedeni

Doç.Dr.Topbaş, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) sigarayı dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgını olarak tanımladığını anımsatarak, ’’DSÖ verilerine gere her 10 saniyede 1 kişi, tütün ürünlerinin sonuçlarına bağlı nedenlerden hayatını kaybetmektedir’’ diye konuştu.

Her yıl 500 milyar sigara üretildiğini belirten Doç.Dr. Topbaş ayrıca, dünya çapında 1.2 milyar kişinin sigara içtiğini, sigara içenlerin büyük kısmını erkeklerin oluşturduğunu kaydetti.

Topbaş dünya genelini kapsayan tahminlerde, erkeklerde sigara içme sıklığının yüzde 47, kadınlarda ise yüzde 12 olduğunu söyledi.

Bekar Kadınlar ile Evli Erkekler Çok İçiyor

Araştırmaya katılan 6 bin 103 kişiden yüzde 50.5’inin erkek, yüzde 49.5’inin de kadın olduğunu bildiren Doç.Dr. Murat Topbaş’ın verdiği bilgilere göre sonuçlardan bazıları şöyle:

-Erkekler arasında sigara içme sıklığı yüzde 53.2, kadınlar arasında ise yüzde 20.4.

-Kadınlarda 20-29 yaş grubunda, erkeklerde ise 30-39 yaş grubunda günlük sigara içiciliği diğer yaş gruplarına göre yüksek.

-Lise mezunlarında, bekarlarda ve emeklilerde sigara içiciliği oldukça fazla

-Sigara kullanma alışkanlığı erkeklerde ortaokul seviyesindeyken, kadınlarda ise eğitim düzeyi yüksekokul seviyesine gelince daha da artıyor.

-Meslek gruplarına göre ayrıştırıldığında kadınlarda emekliler, erkeklerde ise vasıfsız işçiler daha çok sigara kullanıyor.

-Medeni durum bakımından ele alındığında bekar kadınlar evli kadınlara oranla fazla sigara içiyor.

-Erkeklerde ise durum tersine dönüyor.Erkekler bekarken az, evlendikten sonra çok sigara içiyor.

-Erkeklerde sigara içme alışkanlığı, kadınlara oranla bir kaç kat fazla.

-Kadınlarda eğitim düzeyi arttıkça sigara içme sıklığı da artıyor

Editör: TE Bilişim