Sigarada İndirim Savaşı

HÜKÜMETİN sigara, alkol ve akaryakıtta vergi oranlarını artırmasının ardından Philip MorrisSa, British American Tobacco (BAT), Japan Tabacco International (JTI) ve European Tobacco arasındaki rekabet tam bir savaşa dönüştü. Türkiye pazarının üç büyüklerinden ikisi, alt markalarında fiyatlarını artan vergiye rağmen düşük tutma çabasına girmesi, Philip MorrisSa’yı farklı bir adım atmaya itti. Philip MorrisSa, en çok satan markasının fiyatını vergi artışı sonrası 5.50-5.75 liradan 7 liraya yüksemişken, bu zammı geri çekti. Philip MorrisSa’nın bu adımının pazarda rekabetin tam bir savaşa dönüştüğünün göstergesi şeklinde algılandı.

European Tobacco zammı

Philip MorrisSa’nın bu adımı attığı sırada sektörde fiyatlarını vergi artışına uyduran bir kuruluş da European Tobacco oldu. Şirket, sigara fiyatlarına yüzde 12.5’le yüzde 28.5 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Böylece European Tobacco’nun markalarının fiyatları 3.25-3.50 liradan 4-4.50 lira arasına yükseldi.

Philip MorrisSa’dan indirim

Philip MorrisSa yönetimi, dün gün boyu pazardaki üç önemli oyuncunun en çok tutulan ürünlerinin fiyatının 7 lira düzeyine yükselmesi üzerine benimseyeceği yeni stratejiyi saatlerce tartıştı. Akşam saatlerinde Philip MorrisSa’nın uygulayacağı yeni strateji netleşti. Şirket, “Dünyada en çok bilinen, Türkiye’de de en çok satan markamızın fiyatına yaptığımız zammı geri çekiyoruz” kararı aldı. Böylece, Philip MorrisSa’nın lokomotif markasının fiyatı 7 liradan, yeniden vergi artışı ve zam öncesi günlerine, yani 5.50-5.75 liraya döndü.

Sektöre ve Maliye’ye mesaj

Philip MorrisSa, lokomotif markasının fiyatını 31 Aralık 2009’daki fiyatına çekerek, hem sektördeki rakiplerine, hem de Maliye Bakanlığı’na, diğer bir deyişle hükümete mesaj göndermiş oldu. Şirket rakiplerine, “Alt markalar üzerinden birbirimizi zorlamayı bırakalım. Kozumuzu en çok satan markalarımız üzerinden paylaşalım” mesajı verdi. Philip MorrisSa, Maliye Bakanlığı’na ve hükümete ise, “Sigarada nispi vergi yerine maktu vergiye geçilmeli. Maliye, her sigara paketinden kaç lira vergi alacağını maktu şekilde belirlesin. Fiyat savaşını biz rakiplerimizle aramızda yapalım. Kimse, Maliye’nin belirlediği nispi vergi oranlarına bakarak kahramanlık yapmaya kalkmasın” mesajı iletmeye çalıştı.

15 milyar lira vergi

Türkiye’de dolaylı vergilerin en önemli oyuncularının başında sigara sektörü geliyor. Hükümetin yılbayından itibaren yeniden vergiyle yüklenmeyi yeğlediği sigara sektörü üzerinden alınan dolaylı vergiler (ÖTV ve KDV) toplam 15 milyar lirayı buldu. Bunun 7.5 milyar lirası Philip MorisSa’nın ürettiği markalar üzerinden Maliye’ye aktı. Sigara üzerinden alınan vergiler, 2009 bütçe gelirlerinin yüzde 8’ini oluşturdu.

Philip MorrisSa zammı geri çekince vergisi ne oldu

Philip MorrisSa, en çok satan markasının fiyatını 4 Ocak’ta 5.50-5.75 liradan 7 liraya yükseltti.

Söz konusu sigaraların fiyatı bu sabahtan itibaren yeniden 5.50-5.75 liraya indirildi.

Philip MorrisSa, 5.5 liralık sigara paketi üzerinden geçen yıl 3.19 lirası ÖTV, 84 kuruşu da KDV olmak üzere 4.03 lira vergi ödüyordu.

Bu sigaranın fiyatı 4 Ocak’tan itibaren 7 liraya çıkınca, vergisi de 4.41 lirası ÖTV, 1.07 lirası KDV olmak üzere 5.48 liraya yükseldi.

Şirket bu sabah itibariyle eski fiyata dönmeye karar verince, 5.50 liralık sigara paketindeki vergi ÖTV’de 3.47 liraya indi. KDV’si 84 kuruşa döndü. Toplamı 4.31 liraya inmiş oldu.

Philip MorrisSa, 4.31 liralık vergiyle 31 Aralık 2009’daki paket başına 4.03 liralık vergiyi karşılaştırınca, aynı paketten 28 kuruş artı vergi aktardığını ortaya koydu.

Şirket bu şekilde, sektöre ve Maliye’ye, “Lokomotif markamdaki kârımdan önemli ölçüde vazgeçtim. Maliye, yine de nispi vergiyi yüzde 63’e çıkardığı için eskisine oranla 28 kuruş fazla vergi alabilecek” mesajı verdi.

BAT'ta indirime gitti

British American Tobacco (BAT), değişen pazar koşulları çerçevesinde Viceroy ve Tekel 2001 sigaralarının tüm çeşitlerinin yeni fiyatının 3.50 TL olarak belirlendi.

Şirketten Yapılan yazılı açıklamada, halka açık en büyük ikinci global tütün şirketi olan ve yaklaşık yüzde 13'lük pazar payına sahip BAT tarafından, sigaralara yapılan zamlardan sonra, Viceroy ve Tekel 2001 isimli sigaraların tüm çeşitlerinin yeni fiyatının bugünden itibaren 3.50 TL olarak belirlendiği ifade edildi.

Açıklamada, ürünlerini faaliyet gösterdiği 180'i aşkın pazara sunan ve 50 ülkede pazar lideri konumunda olan şirketin, 41 ülkedeki 49 fabrikası ile operasyonlarına devam ettiği, faaliyette bulunduğu ülkelerde yaklaşık 54 bin kişiye istihdam sağladığı ve 300'ün üzerinde markayı tüketicilere sunduğu kaydedildi.

Şirketin, ürünlerinde 60 yıldır Türk tütününü tercih ettiği ve satın aldığı şark tütünün yüzde 50'sini de Türkiye'den temin ettiği belirtilen açıklamada, Türkiye'deki faaliyetlerine ise Ekim 2002'de başladığı ve bu tarihten itibaren pazar payını artırarak Türk tütün endüstrisinin önde gelen uluslararası şirketleri arasına girdiği ifade edildi.

Açıklamada, şirketin, Türkiye pazarına Tekel 2000, Tekel 2001, Samsun, Samsun 216, Maltepe, Bahar ve Yeni Harman gibi Tekel markaları ile Kent, Vogue, Pall Mall ve Viceroy gibi uluslararası markalarını sunduğu vurgulanarak, 2007 yılı başından itibaren kendi ürünlerini dağıtan şirketin,
İzmir
Tire ve Samsun fabrikalarında üretim yaptığı dile getirildi.

Açıklamada, 2 binden fazla çalışana iş imkanı sağlayan şirketin, Türkiye yatırımlarının toplam 2 milyar doları aşmış bulunduğu da hatırlatıldı.

CHP, yasa teklifi hazırladı, sigaraya ‘yumuşak yasak’ istedi

CHP, kapalı yerlerde sigara içme yasağının kahvehane, kıraathane, birahane ve lokal gibi yerlerde, 2015 sonuna kadar uygulanmamasını öngören yasa teklifi verdi. CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, kapalı yerlerde sigara içme yasağı getiren düzenlemenin özünde çok doğru bir yasa olduğunu, ancak bazı konularla  ilgili gerekli değerlendirme yapılmadan çıkarıldığını öne sürdü.

Sigaranın sağlığa zararlı olduğu konusunda tereddütünün olmadığını, kendisi ve ailesinin sigara içmediğini belirten Hacaloğlu, özellikle kahvehaneler ve kıraathanelerin yasağa uyacak takatlerinin olmadığını dile getirdi. Türkiye’de 500 bin civarında kahvehane ve kıraathane olduğunu, 1.5 milyon insanın buralardan geçimini sağladığını ifade eden Hacaloğlu, bu yerlerin 10 milyon kişiye hizmet verdiğini söyledi. Bu yerlerin yasak konusunda, 2015 yılı sonuna kadar bir uyum dönemine ihtiyaçları bulunduğunu ileri süren Hacaloğlu, teklifin, bu yerlerde sigara içmeme yasağının 2015 yılı sonuna kadar uygulanmamasını öngördüğünü kaydetti. Teklifin parti MYK toplantısında görüşüldüğünü ve parti görüşü çerçevesinde hazırlandığını anlatan Hacaloğlu, bu işletmelere cüzi miktarda KOBİ desteği de verilerek, gerekli koşulları yaratmalarının sağlanabileceğini anlattı.


Editör: TE Bilişim