"Seminer Emrini Ben Verdim"

Darbe planları ve senaryo iddialarının gündemi meşgul ederken dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün demokratik rejimin korunmasındaki rolüne olan inançlar da artıyor.

Son olarak Balyoz Darbe Planı’nın mimarı olmakla suçlanan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, “Açıklama yapması yurttaşlık görevidir” diyerek Özkök’ü açıklamaya davet etmişti. Uzun süredir konuşması istenen Özkök, Star gazetesinden Şamil Tayyar’a açıklamalarda bulundu.

Özkök, “Emekli bir Genelkurmay Başkanı olmam ve mevzu bahis olayların benim görev zamanımda vuku bulmuş olması nedeniyle söyleyeceklerim bu konuya el atmış savcıları çok etkileyecektir. Soruşturma safhasının gizliliği de ihlal edilmiş olacaktır” dedi.

Özkök, şöyle devam etti: “Sıradan bir kişi olsaydım, söyleyeceklerimden sorumlu olmayacağımdan, ben de mangalda kül bırakmadan neler neler söyleyebilirdim. TV stüdyolarında kurulan mahkemelerde iddia makamını, savunmayı, savcıyı, avukatı oynardım. Ama takdir edersiniz ki emekli bir devlet adamı olarak bunu yapamam. Adil bir yargılamayı şu veya bu yönde etkilemek sadece zarar üretir.”

Hilmi Özkök, Balyoz Darbe Planı’na ilişkin olarak da, “Size söyleyebileceğim sadece şudur. Genelkurmay Başkanlığı bildirisinde hangi tür planın seminerinin yapılacağı açıkça yazılmıştır. Adı geçen emekli orgeneralin (Çetin Doğan) 26 Ocak tarihinde t24 İnternet Sitesi’nde yayımlanan beyanatında hangi plan unsuruna ağırlık verdiği belirtilmiştir. Seminerden haberim vardır çünkü yapılmasını genelkurmay başkanı olarak ben emrettim.

Basına yansıyan bölümler bana gelmedi

Seminer sonuç raporu gayet doğal olarak emreden makama hiyerarşik komuta kanalıyla sunulur. Bu raporu Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı karargahları inceler ve özetini komutanlara sunarlar. Basında yer aldığı şekilde suç sayılacak şeyler bana sunulmadı. Sonuç raporunda da bunların yer aldığını sanmıyorum. Esasen adı geçen emekli orgeneral de bunları reddetmektedir. Ama yıllar sonra ortaya çıkan bu belgeler ciddi bulunursa yargı tarafından gereği yapılacaktır” yorumunda bulundu.

Balyoz Planı üzerine basında o döneme ilişkin tartışma yaratan yazılarla ilgili olarak, “Bahsi geçen yazıları ben de okuyor ve ulusum adına derin üzüntü duyuyorum. TSK’ni özellikle zor dönemlerde yönetmenin talep ettiği Yüksek Sevk İdare bilgisinden yoksun olanların bu tür davranışlarını zor da olsa hoş görmeye çalışıyorum” dedi.

Kendisine yönelik ağır ithamlara ise Özkök şunları söyledi; “Hani Orson Welles’in bir şarkısı var. ‘Ben gençliğin ne olduğunu bilirim, ama sen yaşlılığın ne olduğunu bilmezsin’ Bu nedenle acı dilleriyle, bu ülkeye saçlarını ağartarak yıllarca hizmet etmiş yaşlı bir komutana hakaret edenleri tekzip etmediğim gibi mahkemeye de vermediğimi herkes bilir. Onlara o, bana bu yakışır.”

Editör: TE Bilişim