Sel, 3 Kilometrede 300 Milyon Lirayı Götürdü 
 
Çarşamba günü İstanbul’da yaşanan sel felaketi İkitelli Basın Ekspres Yolu üzerindeki şirketleri büyük zarara uğrattı. Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, TIR garajlarından, tekstil fabrikalarına, outlet mağazalardan beş yıldızlı otellere kadar çok geniş bir iş kesimini barındıran 3 kilometrelik yol kenarı 15 yıl aradan sonra hem can, hem 300 milyon TL’lik mal kaybı yaşadı.

İSTANBUL’da geçen çarşamba günü yaşanan sel felaketi İkitelli Basın Ekspres Yolu üzerindeki şirketleri ilk belirlemelere göre 300 milyon liralık zarara uğrattı. Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, 3 kilometrelik yol üzerinde bulunan onlarca şirketin zararı 300 milyon lirayı da aşacak noktaya geldi. Sel felaketinde en büyük zararı ise otomotiv bayileri gördü. Bayilerde bulunan sıfır otomobillerin çoğu sel sularına kapıldı. Bayilerin alt katlarında bulunan servislerde de müşterilerin otomobilleri selde kullanılamaz hale geldi. Tekstil firmalarının ise depolarındaki kumaşların çoğu sel sularının altında kaldı. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketler ise bilgisayar sistemlerinin çökmesi sonucu müşterilerine hizmet veremez hale geldi.

OTOMOTİV ETKİLENDİ

Basın Ekspres Yolu üzerinde bulunan Honda bayisinin fiyatları ortalama 40 bin TL olan 30 adet sıfır kilometre aracı sular altında kalırken, Mepa’nın (Peugeot) Halkalı, İkitelli satış ve servis bölümünde yaklaşık 100’e yakın araç zarar gördü. 13 aracın da kayıp olduğu belirtilirken, toplam zararın 6 milyon TL’yi bulduğu tahmin ediliyor. Kia bayisi olan Ulukar’da 14 adet sıfır araç zarar gördü. Servisteki araçlar ve yedek parçaların da kullanılamaz halde olduğu belirtiliyor. Mitsubishi’nin Yıldızlar bayisinde ise 20 sıfır, 21 ikinci el otomobil sel suların altında kaldı. Bayinin zararının 1 milyon Euro’yu bulduğu ifade ediliyor.

BÖLGEDE TEKSTİL ÇÖKTÜ

Sel felaketinde İkitelli bölgesinde bulunan tekstil ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren bir çok şirket de sıkıntı yaşamaya başladı. Binlerce metre kumaş sel suları altında kalırken, bazı üretim tesislerinde kullanılan makineler de kullanılamaz hale geldi. Bu firmalar arısında bulunan Sabra Tekstil’in kumaş deposu, kesimhane sular altında kaldı. İşletme Müdürü Mesut Taşkın, dekorasyon hasarlarının 250 bin dolar olduğunu belirtti.

200 ARAÇ ZARAR GÖRDÜ

İkitelli bölgesinde faaliyet gösteren hizmet sektörü de sel felaketi nedeniyle günlerce müşterilerine hizmet veremedi. Büyük bir yatırımla inşa edilen Holiday Inn İstanbul Airport Oteli’nin teknik alt yapısı zarar gördü. Altur’un İkitelli’deki binasının bodrum katı da selden zarar gördü, 2010 model Volkswagen marka 200 araç sular altında kaldı. Zarar 10 milyon lira olarak açıklandı.

VODAFONE ACİL KURTARMA EKİBİ TÜRKİYE'YE GELDİ

DÜNYA GSM sektörünün önemli oyuncularından biri olan Vodafone Türkiye’nin, sel felaketi nedeniyle devre dışı kalan İkitelli Santralı’ndan 3.8 milyon abonenin iletişimi etkilendi. Şirket yetkilileri hemen devreye girerek Vodafone’nun İngiltere’deki merkezine bilgi verdi. Acil durumlar için Almanya’da hazır bulunan Vodafone Acil Kurtarma Ekibi Türkiye’ye gönderildi. İkitelli Santralı’ndaki sorun nedeniyle İzmir’de yedek bulunan
santral de devreye sokuldu.
Ancak şirketin İkitelli’deki merkezi kullanılamaz hale geldi.

MAKİNE SEKTÖRÜ DE SEL DARBESİ YEDİ

ÇARŞAMBA günü yoğun yağış nedeniyle oluşan sel felaketi İkitelli’deki makine sektörünü de olumsuz etkiledi. Depolardaki makineler kullanılamaz hale gelirken sektör günlerce iş yapamadı. Piyasa değeri 2-5 bin TL olan 250 adet civarında dikiş makinesinin kaybolduğu Uzay Makine’de zararın boyutu 200 bin lirayı buldu. Yedek parçaların depolandığı bodrum katını sel bastığını söyleyen Dalgakıran Makine’nin patronu
Adnan Dalgakıran, zararlarının 50 bin doları geçtiğini söyledi.

GÜNLÜĞÜ 10 TL'LİK PARKIN SAHİBİ, İDRİS KAMER ÇIKTI

SEL felaketinde 100’den fazla TIR’ın kullanılamaz hale geldiği, Kamer TIR Parkı’nın sahibi de Başbakan Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Atasay Kuyumculuk’un sahibi Cihan Kamer’in yakın akrabası İdris Kamer çıktı. TIR parkı için 1997 yılında ruhsat alındığını söyleyen Kamer TIR Parkı’nın işletmecisi Mustafa Kale, şöyle konuştu: “Burada 2 milyon TL’ye yakın zararımız var. Ama bu bizim için önemli değil. Böylesine büyük bir felakette bizim TIR parkamızda sadece 1 kişi can verdi. O da uyarılmasına rağmen ‘Bana bir şey olmaz’ deyip TIR’dan çıkmadı. Artık burası kullanılmaz. Büyük bir ihtimalle kapatacağız. TIR’ların günlük ücreti 10 TL’ydi. .”

GARANTİ ZARAR GÖRENİN KREDİSİ ERTELEYECEK

GARANTİ Bankası, sel felaketinden zarar gören müşterilerinin vadesi gelen kredi geri ödemelerini yeniden yapılandırdığını duyurdu. Garanti Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, bu kapsamda bankanın, vadesi gelen kredi geri ödemelerini yıl sonuna kadar 3.5 ay süreyle öteleyerek, ödemeleri 1 Ocak 2010’dan itibaren kabul etmeye başlayacağı belirtildi. Açıklamada, Garanti Bankasının, selden zarar gören bölgedeki şubeleri ve bölge müdürlükleri, bireysel, KOBİ ve ticari müşterileriyle görüşerek, yeniden yapılandırma sürecini başlattığı kaydedildi.

Editör: TE Bilişim