Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz, Eldiven

2004 yılının kuvvet komutanlarını sorgu sürecine getiren darbe planları, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün 'bu konuda bana da bilgi geldi' şeklindeki ifadesiyle, soruşturmanın odak noktası haline geldi.

Ergenekon soruşturması kapsamında Şener Eruygur'un ADD Genel Merkezindeki odasında araştırma yapıldı. Operasyonda ele geçen delillerden "yedi numaralı CD" olarak kayıt altına alınanı, soruşturmanın kapsamının bir anda genişlemesine yol açtı.

Bilirkişi: "Belgeler Örnek'in Bilgisayarından"
Mahkemece görevlendirilen 4 bilirkişi, CD'lerden çıkan belgeleri inceledi. Belgelerden biri de "Darbe Günlükleri" adı verilen ve Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen dokümandı.

Bilirkişi heyeti, günlüklerin kaynağının 'Donanma Komutanının Bilgisayarı', yazarının; 'Amiral Özden Örnek', son kaydedenin de; 'Dz.KK' (Deniz Kuvvetleri Komutanı) olduğunu saptadı.

Nokta Dergisi Yayımlamış, Örnek Dava Açmıştı
Oysa söz konusu günlükler yıllar önce Nokta dergisi tarafından yayımlanmış, dergi bir süre sonra yayımını sona erdirmek durumunda kalmıştı. O dönemde günlüklerin kendisine ait olmadığını ifade eden Örnek , Nokta çalışanlarına dava açmış, fakat müşteki tarafın duruşmalara katılamamasından dolayı dava düşmüştü.

Nokta'nın gündeme taşıdığı ve bugün de 2.Ergenekon iddianamesinin önemli delillerden olan günlüklerde birbirinden çarpıcı bilgiler yar alıyordu.

Dergide, 2004 yılı içinde 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' kod adı dışında bir de isimsiz 3 darbe girişiminin anlatıldığı ifade edilmişti. Günlüklerde ayrıca 'darbe için gerekli toplumsal ve sosyal karışıklıkların meydana getirilmesinde medya ve akademik çevrelerin harekete geçirilmesi' amacıyla düşünülen eylem planları da yer alıyordu.

Sarıkız: Zemin Hazırlama Aşaması...
İddiaya göre "Sarıkız" kod isimli plan, darbeye zemin hazırlama projesiydi. Bu kapsamda özellikle basının ve sivil toplumun harekete geçirilmesine yönelik hazırlıklara yer veriliyordu. Basında öne çıkmış isimlerle ilgili geniş bir fişleme çalışması yürütülmüştü. Üniversite öğrencilerini sokaklara dökme ve sendikalarla birlikte hareket etme de hedefler arasındaydı.

Ergenekon iddianamesinde de şu ifadeler yer almıştı: "Sokaklara afiş asılması, derneklerle temasa geçilerek hükümet aleyhine teşvik edilmesi ve bunların yurt çapında gerçekleştirilmesinin hedeflendiği görülmüştür."

"Ayışığı" Planı, Sert Uygulamalar
Darbenin daha aktif biçimde uygulamaya koncağı dönemi özetleyen plana ise "Ayışığı" adı verilmişti. Plan çerçevesinde hedef, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün emekliye ayrılması veya etkisiz hale getirilmesiydi. Bir sonraki hedef ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dı. İddiaya göre planlarda Hilmi Özkök "yetim" Tayyip Erdoğan ise "gemi kaptanı" kod adlarıyla anılıyordu.

Yine Ergenekon iddianamesinde şu ifadelere yer verilmişti: "Azami sayıda milletvekilinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı terketmesininin sağlanması, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görevini sürdürmesi için yapılması gerekenlerin planlandığı görülmüştür."

Darbe Sürecinin Üçüncü Ayağı; Yakamoz
İddia edilen darbe sürecinin üçüncü ayağı ise "Yakamoz" adı verilen uygulama planıydı. Plan, silahlı kuvvetlerin, sivil iradenin ve dış dünyayla ilişkilerin düzenlenmesiyle ilgili yapılacak çalışmaları içeriyordu.

Ergenekon iddianamesinde, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, sivil iradenin ve dış dünyayla ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ile darbenin nasıl ve ne şekilde yapılacağı yönünde ayrıntılı planların olduğu görülmüştür" deniliyordu.

Ve Planın Son Aşaması: Eldiven
Bu aşamada, iddia edilen darbe yapıldıktan sonra uygulamaya konulacak tedbirlere yer veriliyordu. Tam anlamıyla bir toplum mühendisliği manifestosu halindeki projede, ülkeye nasıl şekil verileceğinin detayları yer alıyordu.

Ergenekon İddianamesinde, "Eldiven kod isimli darbe planı çerçevesinde ise "dahili mutabakatın sağlanması, CMB mutabakatının sağlanması, yıpratma, hazırlık ve geçiş, TSK Türk halkı Projesi şeklinde planların olduğu görülmüştür" ifadesi yer aldı.

İşte dönemin kuvvet komutanlarının ifadesi bu iddialar üzerine alındı.

Editör: TE Bilişim