Sanayide Toparlanmanın Hızı Yavaşladı

Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde toparlanma yavaş da olsa devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayında sanayi üretimi bir önceki yıla göre yüzde 9.2 geriledi. Haziran'a göre üretim yüzde 0.9 artış kaydetti.

CNBC-e anketinde üretimdeki gerilemenin yüzde 9.5 olduğu tahmin ediliyordu. Önceki aylarda sanayi üretiminde aylık bazda yüksek artışlar görülürken, Temmuz'da artış yüzde 1'in altında kaldı.

Üretimdeki daralma Şubat ayında yüzde 23.8'le rekor kırmıştı. Sanayi üretimi Mayıs'ta yüzde 17.4, Haziran'da yüzde 9.7 düşüş göstermişti.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, üretim madencilik ve taşocakçılığında yüzde 0.9 artarken, imalat sanayiinde yüzde 10.5, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 3.2 azaldı.

Dayanıklı tüketim malında üretim arttı

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 22.7 ile sermaye malı imalatında görüldü. Aramalı imalatı yüzde 10.8, enerji yüzde 4.4, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 2.7 oranında düşerken, dayanıklı tüketim malı imalatı ise yüzde 3,5 oranında arttı.

Oto üretimi yüzde 27 azaldı

İmalat sanayi alt gruplarında en yüksek düşüş oranı yüzde 36 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Onu yüzde 27.3’lük düşüşle motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı takip etti. Radyo,TV, haberleşme techizatı ve cihazları imalatında ise yüzde 36.5’lik artış yaşandı.

Editör: TE Bilişim