Sanayide Sürpriz Artış

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretiminde Ekim ayında sürpriz artış yaşandı. Üretim kriz sürecinde ilk kez artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, sanayi üretimi Ekim'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 artış kaydetti. Üretimde bir önceki aya göre de yüzde 13.7 artış oldu.

CNBC-e anketine göre, sanayi üretiminin yüzde 2.1 düştüğü tahmin ediliyordu.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2009 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 5.2, imalat sanayi sektöründe yüzde 6.6, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 6.4 artış gözlendi.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 11 ile ara malı imalatında görüldü.

Dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 8.1, dayanıklı tüketim malı imalatında yüzde 7, enerjide yüzde 1.9 oranında artış, sermaye malı imalatında yüzde 3 düşüş oldu.

İmalat sanayi alt grupları incelendiğinde, en yüksek artış oranı yüzde 38.3 ile tıbbi hassas ve optik aletler ile, saat imalatında gerçekleşti. Bunu, yüzde 19.1’lik artış ile ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı (mob.hariç) izledi. En yüksek düşüş ise yüzde 31.5 ile büro makineleri ve bilgisayar imalatında gerçekleşti.

Daralma şubatta rekor kırdı

Üretimdeki daralma Şubat ayında yüzde 23.8'le rekor kırmıştı. Sanayi üretimi Mart'ta yüzde 20.9, Nisan'da yüzde 18.5, Mayıs'ta yüzde 17.4, Haziran'da yüzde 9.7, Temmuz'da yüzde 9.2, Ağustos'ta yüzde 6.3, Eylül'de yüzde 8.6 düşüş göstermişti.

Editör: TE Bilişim