Sanayide İbre Terse Dönüyor

Sanayi üretiminin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı Nisan ayında da düşüşünü sürdürdü ancak bir önceki aya göre yine yükseliş kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 14.9 puan azalarak yüzde 66.8 oldu. CNBC-e anketinde kapasite kullanımının yüzde 65.9 olması bekleniyordu.

Kapasitede bir önceki aya göre ise 2.1 puan artış görüldü. Böylece kapasite kullanımında iki ay üst üste artış yaşandı. Kapasite kullanım oranı Nisan'da Kasım ayından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Kapasite kullanımı Ocak ve Şubat'ta yüzde 63.8, Mart'ta yüzde 64.7 olmuştu. Uzmanlar verinin toparlanmaya işaret etmediğini ancak bu yönde alınan pozitif bir sinyal olduğunu belirtiyor.

İç pazarda talep yetersizliği, yüzde 55.4'le işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olarak belirlendi. Onu  yüzde 31.4'le dış pazarda talep yetersizliği ve yüzde 3.5'le mali imkansızlıklar izledi. İşyerlerinde Nisan ayı üretim miktarı bir önceki aya göre yüde 8.5, satış miktarı da yüzde 10.9 artış gösterdi.

Ototmotivde kapasite yüzde 58.4

En düşük kapasite kullanımı yüzde 45'le büro, muhasebe bilgi işlem makinaları imalatında gerçekleşti. Kapasite kullanımı taşıt araçları ve karoseri imalında yüzde 58.4, tekstil ürünleri imalatında yüzde 70.7, tütün ürünleri imalatında yüzde 75.4, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 67.7 olarak belirlendi. Nisan ayında en yüksek kapasite kullanımı yüzde 86.1'le diğer ulaşım araçları imalatında görüldü.

Kapasite kullanımı devlet sektöründe yüzde 64.8, özelde yüzde 66.8 oldu.

Editör: TE Bilişim