Sanayi Bir İleri, Bir Geri

Sanayiden karışık sinyaller gelmeye devam ediyor.

Sanayi üretiminin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 5 puan artarken, bir önceki aya göre 1 puan azalarak 69.7 oldu.

CNBC-e anketinde kapasite kullanım oranının yüzde 71.6 olduğu tahmin ediliyordu. Kapasite kullanımı Ağustos ayında yüzde 69.7, Eylül'de yüzde 70.1, Ekim'de yüzde 71.8, Kasım'da yüzde 70.7 olarak gerçekleşmişti.

NTV/CNBC-e ortak yayınında verileri değerlendiren Sanayi Bakanı Nihat Ergün şunları söyledi: "En yüksek kapasite kullanımı 2007 Hazira'nında yüzde 83'le görüldü. En düşük nokta ise yüzde 63.8'le 2009 Şubat ayında oldu. Şubat'tan itibaren dalgalı da olsa yükseliş görüldü. Baz etkisiyle de olsa bir önceki yılın Ocak ayından daha yüksek bir rakamlara hem kapasite kullanımında, hem sanayide ulaşacağız. Rakamlar ekonominin çıkış trendinde olduğunu gösteriyor."

IMF görüşmelerini yorumlayan Ergün, "Bir hafta içerisinde tam bir mutabakatın ortaya konulabileceğini görüyoruz. Türkiye -IMF ilişkilerinde çok katı anlaşmalar gündeme gelmeyebilir. Parasal yönü çok güçlü olan anlaşmalar her zaman beklenmemeli" dedi.

Bakan Ergün, İsrail'le ilişkiler konusunda şunları kaydetti: "İsrail'de bugünkü hükümet konulara daha duygusal yaklaşmaktadır. İsrail hükümetinin kendi uygulamalarını gözden geçirmesinde fayda var. Bizim tepkimiz İsrail hükümetine. Türkiye, İsrail devletine ve halkına en makul yaklaşan ülke."

Editör: TE Bilişim