Sabıka Kaydı Tarih Oluyor

Vatandaşlardan sabıka kaydı istenmemesini öngören kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu. Sabıka kayıtları elektronik posta ile gönderilecek. Böylelikle yılda 120 milyon saat tasarruf sağlanacak

Bazı bürokratik işlemlerin kaldırılmasına yönelik çalışmanın ilk ürünü olan Tebligat Kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu. Artık adli işlemlerde, tutuksuz sanık, avukat ve tanıklara e-mail yoluyla tebligat yapılacak. İş ve diğer başvurularda da sabıka kaydı istenmeyecek. İşçi ya da memur alacak kamu kurumu Adli Sicil Genel Müdürlüğünün bilgisayar kayıtlarından bu verileri elde edecek.

Sabıka kaydı almak isteyen vatandaşa da, elektronik posta ile bu dokümanlar gönderilecek. Bu sistemin yürürlüğe girmesi ile birlikte yılda 120 milyon saat tasarruf edilecek. Sabıka kaydı almak isteyenlerin savcılıklara bizzat gidip gelerek kişi başına ortalama 4 saat zaman harcadıkları belirlendi.

Elektronik tebligat

Kamu kurumları ve adli merciler, elektronik adresi bilinen kişilere bu yolla tebligat ulaştıracak. Sermaye şirketlerine ise elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olacak. Elektronik yolla tebligat yapılamazsa posta yolu kullanılacak. Elektronik tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen üçüncü günün sonunda yapılmış sayılacak.

Tasarının gerekçesinde ‘’Okul kayıtlarından iş başvurusuna kadar pek çok resmî işlemin gerçekleştirilmesi için yılda yaklaşık 15 milyon adlî sicil başvurusu yapılmaktadır. Bu başvurular, vatandaş tarafından şahsen savcılıklara gidilerek yapıldığı için özellikle büyük şehirlerde önemli zaman, enerji ve maddî kayıplara yol açmakta, ilave trafik yoğunluğu oluşturmakta ve sonuç olarak bu başvurular için yol süreleri dahil yaklaşık iki ila dört saat arasında zaman harcanmaktadır. Bu ise yıllık 30-120 milyon saat zaman kaybı anlamına gelmektedir ‘’ denildi.

Editör: TE Bilişim